BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan és miért érdemes hazahozni a bevételt külföldről?

Ha önnek van külföldön működő vállalkozása, az idén érdemes lehet az abban keletkező nyereséget „honosítani”, az adótörvények ugyanis kedvező lehetőséget biztosítanak e pénzek hazahozatalára – így összegezhető az a passzus, amely tavaly, az adó- és járulékszabályok módosításáról szóló vita során a gazdasági bizottság javaslatára került az év elején hatályba lépő adócsomagba.

A kormány a kedvezmény bevezetésétől nemcsak a gazdaság fehéredését, hanem az állampapírok iránti kereslet élénkülését is reméli, utóbbi kötvények vásárlása ugyanis szintén szerepel a feltételek között. Lássuk tehát, pontosan miről is van szó! Az adózó a 2009. évi társasági- és szolidaritásiadó-kötelezettség megállapításakor az adó alapját mérsékelheti az ellenőrzött külföldi társaságtól kapott, 2009-ben bevételként elszámolt osztalék és részesedés 75 százalékával.

Ugyanez érvényes akkor, ha az adózó bevételt számol el az ellenőrzött társaság jogutód nélküli megszűnésére vagy jegyzett tőkéjének tőkekivonás során történő leszállítása esetén kivezetett részesedésre való hivatkozással – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleményéből.

A cég így valójában adómentes bevételhez jut, ennek azonban feltétele, hogy a vállalkozás e bevétel 50 százalékát legkésőbb 2009. június 30-ig magyar állampapírok vásárlására fordítsa, és azokat legalább két évig meg is tartsa.

E két év alatt az állampapírok cseréjére ugyan van mód, de az ellenérték maximum 15 napig őrizhető számlán. A szabály vonatkozik a 2008. évi adókötelezettség megállapítására is, ám csak akkor, ha a külföldi társaság azt a jövedelmet, amely alapján sor került az osztalék kifizetésére, legkésőbb 2008. június 30-ig realizálta.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.