BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KKV-pályázatok: enyhülnek a feltételek

Mind a pályázatok nagyobb keretösszege, ezzel a pályázási esélyek növekedése, mind pedig a kis- és középvállalatok számára nyújtott kedvezményes pályázati feltételek erősíthetik a pályázati kedvet– véli Bognár Mihály, a K&H Pályázati igazgatóságának vezetője.

A gazdasági válság hatása három területen érinti súlyosan a magyar vállalkozásokat. Egyrészt kevesebb hitelfelvételi lehetőség nyílik a nehezebben elérhető banki források miatt. Másrészt mind a hazai, mind az exportpiacok visszaesése negatívan érinti a vállalkozásokat, harmadrészt pedig az előző kettő együttes hatásaként is várhatóan több tízezer munkahely szűnik meg az idei évben. A negatív gazdasági folyamatok mérséklésének egyik eszköze lehet a pályázati lehetőségek kiaknázása.

A kis- és középvállalatok körében legnépszerűbb, technológiafejlesztéseket szolgáló, illetve komplett beruházásokat támogató pályázatoknál jelentős könnyítések segítik a vállalkozásokat. A 2009-ben meghirdetett új pályázati kiírások eredményeként a korábbinál jóval szélesebb vállalkozói kör juthat hozzá a vissza nem térítendő támogatásokhoz.

Számos területen enyhültek a feltételek, így például a korábbi árbevétel-növekedés vállalása helyett megengedett az árbevétel mérsékelt csökkenése, illetve ezt a feltételt akár ki is válthatják a pályázók azzal, hogy vállalják a projekt befejezését követő második év végéig az alkalmazotti létszám megtartását. A pályázati feltételek változása mellett pedig a pályázati keretösszeget is megemelték egyes támogatásoknál.

További előnyt jelent a pályázóknak, hogy a támogatások 40 százaléka már előlegként is lehívható - jellemezte a várható pályázati piacot Bognár Mihály. Mivel 2009-ben a kkv-k egyik legnagyobb problémája a munkaerő megtartása lesz, ezért továbbra is igen intenzív a munkahelymegtartó támogatások iránti kereslet – tette hozzá a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.