BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a külföldiek is az utolsó pillanatban foglalnak szállást

Jövő nyáron újabb négycsillagos szállodával bővül a budapesti kínálat: tegnap megkezdődött az egykori Hungária fürdő helyén a Continental Hotel Zara építése.

A 13 milliárd forintos beruházást 80 százalékban a CIB Bank, 20 százalékban pedig a fejlesztő és majdani üzemeltető Zenia Hotel Kft. finanszírozza. Mazen Al-Ramahi, a cég ügyvezető igazgatója bizakodó: az érdekeltségébe tartozó budapesti Zara Hotel jelenleg 80 százalékos kihasználtsággal üzemel, és az új szálloda esetében is legalább ezt a szintet szeretnék elérni.

A budapesti szállodák átlagban azonban korántsem büszkélkedhetnek ilyen kiváló számokkal: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a fővárosi szálláshelyeken az év első két hónapjában mindössze 32,2 százalékos volt a foglaltság. A fővárosban és környékén 18,7 százalékkal, 600 ezerre csökkent a vendégéjszakák száma, a bruttó szállásdíjbevétel pedig 17 százalékkal maradt el az előző évitől, és nem érte el a hatmilliárd forintot.

A számokban a március sem hozott változást. Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a tagszállodák visszajelzései alapján január óta folyamatosan 15-20 százalékos vendégéjszaka-visszaesés tapasztalható. Az áprilisi rendelések is hasonló mértékben maradnak el a tavalyiaktól, és húsvétra is kevés az előfoglalás. A tapasztalat azt mutatja, a külföldiek kivárnak, az utolsó napokban foglalnak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.