BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meleg van otthon? Szóljon a Főtávnak!

Az időjárástól függ a távfűtés, a közös képviselők kérhetik annak leállítását. ÖKOPlusz csak július végéig.

A Főtáv Zrt. az év minden napján szerződés szerint szolgáltat, amitől az épületek közös képviselői akár egyedi, helyszínen átadott írásos megrendeléssel is eltérhetnek. A szolgáltató azonban egyoldalúan nem térhet el a szerződéstől, és nem zárhatja el a fűtést. A fűtés lemondásának vagy beindításának kérése az épület üzemeltetőjének joga, mutat rá közleményében a Főtáv Zrt. Így a lakóknak kell jelezniük közös képviselőjüknek, ha le szeretnék állíttatni a fűtést.

Április 15-én reggel, Budapesten a 240 ezer távfűtött lakást tartalmazó épületek többségében, több mint 175 ezer otthonban még fűtöttek. Tavasszal változékony az időjárás, ezért nehéz a megfelelő lakáshőmérséklet beállítása. A központi szabályozás a külső hőmérséklet alapján történik, így napközben gyakran lehetnek hidegek a radiátorok, mert a meleg miatt nincs fűtés. A hőközponti szabályzók az egész épület átlagos hőmérsékletét képesek szabályozni, az egyes lakások, illetve azok egyes helyiségeinek hőmérsékletét nem.

Az egyedi igények követésére csak az egyedi szabályozás képes. A már fűtéskorszerűsítésen átesett épületeknél a termosztatikus radiátorszelepek segítségével minden lakó minden szoba hőmérsékletét szabályozhatja. Ha például egy szobába besüt nap, ott elzár a szelep, a radiátor hideg marad, míg a ház egy másik pontján a beállított hőmérsékletnek megfelelően, napsütés híján, melegek lehetnek a radiátorok. Mindeközben a két helyiségben azonos lehet a hőmérséklet.

Kérjük, takarékoskodjon az energiával és a pénzzel - írja a Főtáv- , valósítsa meg az egyedi szabályozást is, hogy csak akkor fűtsön, ha az valóban szükséges. Erre megoldást nyújt az ÖKOPlusz program, amelyre 2009. július 31-ig állami támogatás igényelhető, ami a támogatásra jogosult költségek 50 százalakát (lakásonként legfeljebb 77 ezer forintot) fedezheti! Ezen felül az ÖKOPlusz programhoz csatlakozó társasházak lakói 10 százalékos alapdíjkedvezményben részesülnek. A korszerűsítéssel elérhető energia-megtakarítás és az alapdíjkedvezmény biztosítják, hogy éves szinten a beruházás – amely már 2-4 év alatt megtérül – ne okozzon többletköltséget a lakóknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.