BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilozás repülőn: egyre több gépen lehetséges

Az év végéig akár meg is duplázódhat Európán belül azoknak a repülőgépeknek a száma, amelyeken repülés közben sem lesz tiltott a mobiltelefon vagy a mobilinternet használata, illetve az SMS-esek küldése.

A technológia már több éve adott, az egységes uniós szabályozás azonban csak egy éve nyitotta meg jogilag is az „égboltot” a fedélzeti mobilozás előtt. Egyelőre 27 – európai járatokon üzemelő – repülőgépet szereltek fel az ehhez szükséges technikával, vagyis fedélzeti bázisállomással, amely a kezdeményezett hívást műholdon keresztül köti össze a hívott féllel.

A repülés közbeni telefonálás lehetőségét elsősorban az üzleti, illetve a fiatalabb korosztályból kikerülő utasok sürgették, de a fedélzeti mobilozás jó üzleti modell lehet a cégeknek is, ilyen szolgáltatásra eddig két társaság alakult: a genfi székhelyű OnAir és a londoni AeroMobile.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.