BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért a távfűtés ÁFÁ-ja csökken? - Pénznyelő a rendszer a Force Motrice szerint

Bár a hazai adófizetők és a villamos energia felhasználók már eddig is közvetlenül és közvetve mintegy 90-95 milliárd forinttal dotálták évente a távhőszolgáltatás rendszerét, a kedvezményes ÁFA kulcs bevezetésével újabb 10 milliárdos támogatásra számíthatnak a magyar lakásállomány 16 százalékában, a távhővel fűtött lakásban élők.

Az újabb kedvezmény indoklása, hogy csökkenjen a távhő versenyhátránya a többi fűtési módozattal szemben. De vajon hogyan fogja a távhőszolgáltatás hatékonyságát javítani, ha adócsökkentés révén függetlenül a felhasználók szociális helyzetétől 7 százalékkal olcsóbbá teszik, mint az alternatív fűtési módokat?

Ez az intézkedés nem ösztönöz a hatékonyság javítására, sokkal inkább a jelenlegi alacsony hatékonyságú távhőrendszer fenntartását szolgálja, és mint ilyen sem közgazdasági, sem energiapolitikai érvekkel nem támasztható alá – írja a Force Motrice.

Összefoglalva, a magyarországi távhőszolgáltatás rendszerébe különböző jogcímeken keresztül beáramló mintegy 90-95 milliárd forint közvetlen és közvetett támogatás nem indokolja, hogy a távhővel fűtött lakásokban élők újabb 10 milliárd forintos juttatásban részesüljenek a kedvezményes ÁFA bevezetése révén.

Ráadásul, mivel a magyar távhőrendszer több, mint 80 százalékban földgázbázisú, a gáz beszerzési árak második félévtől várható csökkenése már magában is biztosíthatja, hogy akár kétszámjegyű mértékben csökkenjen a fizetendő díj a távfűtéses lakásokban. Amennyiben a távhő még ezekkel a kedvezményekkel sem „versenyképes” az alternatív fűtési módokkal összehasonlítva, úgy a megoldás nem a jelenlegi helyzet konzerválása az adócsökkentés mindent jótékony homályba burkoló bevezetésével, hanem a strukturális bajok – a gyenge hatásfokú erőművi termelés és a távhőszolgáltatás hatékonyságának javítása valamint a felhasználói oldali beruházások, így különösen az épületek energetikai korszerűsítése lehetnek – szögezi le a Force Motrice.

A cég szerint e célokra érdemes akár a jelenleginél is több pénzt biztosítani a költségvetés keretein belül, ha már mindenképpen meggyőződése a kormánynak és az országgyűlésnek, hogy ennek a 10 milliárd forintnak a leghatékonyabb elköltését a távhőszolgáltatás környékén kell keresni, mert e területen hozhatja a legjobb eredményeket az általános megszorító intézkedések negatív hatásának mérséklésére.

Akár olyan módon is, hogy a be nem vezetett 18 százalékos adókulcs helyett a normál ÁFA kulcs használatából származó többletbevétel „pántlikázva” képezze többletforrását a versenyképességet valóban növelő hatékonyságjavítási állami támogatási programoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.