BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államosítják a becsődölt GM-et

Hatvanszázalékos tulajdonrészesedést szerez az amerikai kormány a nemrég még a világ legnagyobb autógyártójaként ismert General Motorsban.

A szövetségi kormányzat újabb 30 milliárd dolláros tőkeinjekciót ad a tegnap hivatalosan is csődvédelembe menekült fizetésképtelen cégnek, ezt a kanadai kormány további 9,5 milliárd dollárral egészíti ki.

A GM-nek adott állami pénzek így a korábbi mentőövvel együtt meghaladják az ötvenmilliárd dollárt. Amint egy elemző kajánul megjegyezte: most fog igazán kiderülni, hogy érvényes-e az a korábban sokat emlegetett mondás, miszerint ami jó a GM-nek, az jó Amerikának is. A michigani cég a legnagyobb amerikai iparvállalat, amely valaha fizetésképtelenséget jelentett be.

Az USA hatalmának egykori szimbóluma az elmúlt öt évben összesen 82 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel, s azért kényszerült csődvédelmet kérni, mert nem tudott megállapodni elég hitelezőjével a cég átstrukturálásáról és a kötvények részvényekké alakításáról. A csődeljárás alól a német kormány az utolsó pillanatban kimentette a GM legnagyobb európai leányvállalatát, az Opelt. A csődeljárás a GM többi európai érdekeltségét sem érinti. A New York-i tőzsdén azonnal kivették a Dow Jones ipari átlagindexből a GM-et.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.