BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Volkswagen óriásit zuhant, de feketében maradt

Várhatóan ötmilliárd eurós adózás előtti veszteséggel zárja pénzügyi évét július 31-én a Porshe Automobil Holding SE, főleg a Volkswagen AG részvényeire kötött opciós ügyletek lezárásából fakadó veszteség miatt.

Az egy éve még 8,6 milliárd eurós adózás előtti nyereséget elért cég közleményében hozzátette, hogy a Volkswagen csoport első alkalommal történő konszolidációja során alkalmazott vételárfelosztás szintén a 2008/2009-es pénzügyi év jövedelmének csökkenéséhez vezetett.

A mintegy 10 milliárd eurós nettó adósságállományt összegyűjtött Porsche AG 50,76 százalékos részesedést szerzett a Volkswagenben, amely az idei második negyedévben 83 százalékos profitcsökkenésről számolt be. Ennek ellenére – a riválisokkal ellentétben – nyereséggel zárta a negyedévet a széles márkaportfólióval rendelkező VW csoport a 13 EU-tagországban bevezetett állami autócsere programoknak köszönhetően.

A június 30-val végződött időszakban a Volkswagen nettó profitja 283 millió euróra csökkent az előző év hasonló időszakában elért 1,64 milliárd euróról. A figyelem középpontjában lévő nettó likviditás viszont az év elei 4,3 milliárd euróról június 30-ra 12,3 milliárd euróra növekedett – ez újabb erőt ad a Porsche tervezett felvásárlásához.

A második negyedévben a cégcsoport 1,66 millió járművet adott el, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy éve, a termelés pedig tíz százalékkal 1,57 millióra csökkent. Így a negyedéves árbevétel 7,7 százalékkal 27,2 milliárd euróra mérséklődött.

A VW csoporthoz tartozó Audi AG is jobban teljesített versenytársainál annak révén, hogy kevésbé függ a gyengélkedő amerikai piactól és jól teljesít Kínában. Ezért még a fél éves összesítésben is az Audi lett a csoport legnagyobb bevételi forrása, 823 milliós üzemi eredménnyel a tavalyi első fél évi 1,3 milliárd euróval szemben. A Volkswagen személyautó üzletága június végéig 216 millió eurós üzemi eredményt ért el (1,3 milliárd euró), a Skoda pedig 135 milliót (381 millió euró). A spanyol leányvállalat, a SEAT azonban az 2008 első fél évében elért 2 millió eurós üzemi eredményt követően az idén 159 millió eurós veszteséget szenvedett el.

A jövőt illetően a Volkswagen AG, Európa vezető autógyártója mindössze annyit közölt: rosszabb eredményekre számít, mint az előző évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.