BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A G7 országok védelmi miniszterei támogatják Ukrajna „visszafordíthatatlan útját” a NATO-tagság felé

Összecsaptak a palesztin párti tüntetők az olasz hatóságokkal a G7 védelmi minisztereinek nápolyi találkozója előtt. A miniszterek ülésük után ismét teljes mellszáleséggel kiálltak Ukrajna mellett.

Körülbelül négyszázan vonulnak a nápolyi állomásról, a G7-ek ülése irányában, a demonstrálókat pedig egy nagy papírmasé tank előzte meg "Stop Genocide" felirattal. Megpróbálták kikényszeríteni a biztonsági blokádot, de visszaszorították őket. A rendőrök könnygázzal és néhány esetben gumibottal tolták vissza a tömeget, de többnyire elegendő volt plexipajaik használata, amelyek felett pár esernyő is átrepült.

Az olasz védelmi minisztérium által 2024. október 19-én közzétett képen Guido Crosetto olasz védelmi miniszter (középen) beszél egy délelőtti kerekasztal-beszélgetésen a G7 védelmi miniszteri csúcstalálkozóján a nápolyi Palazzo Reale-ban. Fotó: AFP

A tüntetés idején is erősen esett az eső, a demostrálók szerint kétezren voltak és sikeres volt fellépésük - írja a Corriere della Serra.

A G7 védelmi miniszterei az ülésük után kiadott közlemányükben kijelentették, hogy támogatják Ukrajna visszafordíthatatlan útját a teljes euro-atlanti integráció felé, beleértve a NATO-tagságot is. A közleményben a miniszterek leszögezték, hogy továbbra is segítséget kívánnak nyújtani Ukrajnának, beleértve a rövid és hosszú távú katonai segítséget is.

Támogatjuk Ukrajnát a teljes euro-atlanti integráció felé vezető visszafordíthatatlan útján, beleértve a NATO-tagságot is

 – áll a közleményben.

A miniszterek hangsúlyozták az ukrán védelmi erők kiképzési és kiképzési igényeinek további támogatásának fontosságát.

„Üdvözöljük a NATO és az EU erőfeszítéseit a NATO ukrajnai biztonsági segítségnyújtási és kiképzési programja és az EU ukrajnai katonai segítségnyújtási missziója révén, amely szintén támogatja az ukrán fegyveres erők hosszú távú fejlesztését és reformját, beleértve a konkrét segítséget" –olvasható a nyilvánosságra hozott dokumentumban.

A miniszterek úgy vélik, hogy prioritásként kell keresni a megoldásokat egy olyan ukrán hadsereg létrehozására, amely átjárható a tagországokkal és a NATO-val, amely képes megvédeni Ukrajnát már most, és elrettenteni a jövőbeni támadásoktól.

„Újra megerősítjük, hogy végső célunk továbbra is egy átfogó, igazságos és tartós béke elérése az ENSZ Alapokmányában és alapelveiben meghatározott nemzetközi joggal összhangban, amely biztosítja Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartását” – hangsúlyozza a dokumentum.

Emlékezetes, hogy a héten Vlagyimir Zelenszkij elnök az unióban mutatta be úgynevezett „győzelmi tervét”, amely öt pontból áll. Az elsőben követlete, hogy Ukrajna azonnali meghívást kapjon a NATO-ba. A Fehér Ház ugyanakkor Vlagyimir Zelenszkij „győzelmi tervét” kommentálva kijelentette, hogy  a NATO-ban nincs konszenzus Ukrajna csatlakozását illetően. Vagyis ez aligha reális felvetés. Mint Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, Ukrajna NATO-csatlakozásához megfelelő reformok végrehajtása és a biztonsági feltételek teljesítése szükséges.

Zelenszkij másik kéréséről sem született döntés ezen a találkozon sem, hogy a nagy hatótávolságú pricizíós rakétkákat bevetheti-e Ukrajna orosz terülten lévő célpontok ellen.

A Le Monde vasárnap viszont úgy értesült, hogy az Egyesült Államok kész meghívni Ukrajnát a NATO-ba, ha Harris nyer. Előző nap, október 18-án Benjamin Addad, a francia külügyminisztérium európai ügyekért felelős minisztere azt mondta, hogy a francia hatóságok megpróbálják meggyőzni partnereiket arról, hogy Ukrajnát már most meg kell hívni a NATO-ba.

Ugyanezen a napon Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter jelezte, hogy Ukrajnának le kell győznie a korrupciót, hogy megfeleljen az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozás követelményeinek. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.