BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyókúrán a Wienerberger

A közép- és kelet-európai térség építőiparának zuhanása viselte meg legjobban a vállalatot

A vártnál jobb eredményeket ért el az osztrák Wienerberger AG az első fél évben, azonban veszteségei még így is tetemesek. A bécsi székhelyű vállalat forgalma az év első hat hónapjában az előző évi referencia-időszakhoz képest összességében 29 százalékkal, 898 millió euróra csökkent, valamint 204 millió eurós mínuszt könyvelt el.

Bevételei Közép- és Kelet-Európában estek vissza a legnagyobb mértékben, míg nyugat-európai piacait érintette legkevésbé a recesszió.

Az eredményeket nagyrészt a működés racionalizálására fordított költségek rontották le. A cég 18 gyárát zárta be az idén, amely mintegy ezer munkahely megszűnését vonta maga után.

Ezek az intézkedések 59 millió euróba kerültek, de a karcsúsításra az év végéig összesen 100 milliót költenek. Az átszervezés ugyanis az év második felében sem kerül le a napirendről: a gazdasági körülményekre való tekintettel az eredetileg tervezett húsz helyett, 26 üzem leállítását tűzték ki célul 2009-re. Ha ezek megvalósulnak, akkor a Wienerberger 150 milliós megtakarítást érhet el év végéig,  jövőre pedig már 175 milliós költségelőnnyel számolnak a cég vezetői.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.