BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csalás "európai cukorháromszöge"

A csalássorozatra a belga vámosok gyanakvása derített fényt. Mint kiderült, a cukorgyártó vállalat fél Európán átutaztatta a szállítmányokat, hogy ezzel felvehesse az uniós támogatást. Az Európai Unió csalásokat vizsgáló szervezete szerint 2005 és 2008 között 67 millió eurónyi cukortermelőknek adott támogatást csaltak ki az európai cégek.

A belga vámhatóság munkatársait az gondolkodtatta el, miért utaznak a 22 tonnányi folyékony cukrot szállító tankerek több mint 4 ezer kilométert Belgium és Horvátország között, mikor a legrövidebb út mindössze 1 448 kilométer. A belga cég a szállítmányokat úgy mozgatta a két ország között, hogy közben kikötött az oroszországi Kalinyingrádban. Mivel a rakomány céljául így Oroszországot jelölték meg, a vállalat jogosulttá vált az EU speciális támogatására és ebből bőségesen hasznot is húzott.

A nyomozók szerint a csalási sorozat három éve alatt mintegy kétszáz rakományt vittek végig az "európai cukorháromszögön", 3 millió eurós hasznot szerezve ezzel. Az Európai Unió évente 50 milliárd eurót fordít a mezőgazdasági termelők támogatására és a The New York Timesnak nyilatkozó szakértők szerint nincs olyan terület, amely jobban ki lenne téve a csalóknk, mint a háztartási cukortermelés.

Az európai csalásellenes hivatal, az OLAF jelentése szerint 2005 és 2008 között 67 millió euróhoz jutottak a fentihez hasonló csalásokkal a cukortermelők. Az unióban a cukorral mintegy két évtizede a világpiaci ár kétszereséért kereskednek, az európai cukor a legdrágább a világon, 20 százalékkal felülmúlva még az amerikaiak által gyártott termék árát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.