BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy eltérések a fizetések között

Annyit keresnek a területen dolgozó szakemberek, amennyire a felső vezetés értékeli a munkájukat

A HR-igazgatók után a tréning- és a fejlesztési vezetők, a humánerőforrás--menedzserek, valamint a vállalati javadalmazás és juttatások területét vezetők keresik a legtöbbet a szakmában – derült ki a Hewitt legfrissebb Átfogó kompenzációs kutatásából. Igaz, ezen fizetések között óriási a szórás, amelyet főleg a vállalat árbevétele és a foglalkoztatottak száma befolyásol.

Sőt az is meghatározó, hogy milyen iparágban működik a cég, és Magyarország melyik régiójában van. Jóllehet ezek a tényezők is indokolttá teszik, hogy egy-egy HR-szakember kétszer vagy akár két és félszer annyit keressen, mint a másik, ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogy a jövedelmek közötti különbség az emberierőforrás-terület, illetve a HR-es megítéléséből fakad a vállalaton belül. Vagyis, ahol stratégiai partnerként kezelik az emberi erőforrással gazdálkodást, ott a területen dolgozók anyagi megbecsültsége magas, ám ahol a felső vezetés csak adminisztratív szerepet szán a humán erőforrás menedzsment funkciónak, ott jóval alacsonyabbak a keresetek.

Ha az alapbéreket nézzük, akkor a humánerőforrás-igazgatók bruttó 9–18,5 millió forint között kapnak éves szinten, míg a teljes készpénzjövedelmük egy év alatt bruttó 12–24 millió között alakul. Ez azt is jelenti, hogy – az alapfizetés mértékének megfelelően – a teljes készpénzjövedelem 5–30 százalékos bónusz kifizetést is tartalmaz. Jóllehet a fizetésemelések mértéke alig érte el átlagosan a 3 százalékot a HR-es munkakörökben, 2008-hoz viszonyítva nagyobb szóródás látszik a terület jövedelmeiben, mint más funkcionális területeken – emelte ki lapunknak Makrai Fanni, a Hewitt javadalmazási felméréseinek vezetője.

Ez egyrészt betudható annak is, hogy a munkaerő-menedzsment az idén nagyobb figyelmet kapott, mint a korábbi években bármikor, másrészt, hogy a jó szakemberek megtartása a fizetések versenyképességének megőrzése mellett valósítható meg. A szakértő által említett 3 százalékos növekedés még a fele sem volt annak, amit a hazai cégek fizetésemelésként terveztek az idén. A Hewitt felmérése szerint ugyanis a vállalatok egy évvel ezelőtt 6,7 százalékos emelést prognosztizáltak. Jövőre 5 százalékos bérfejlesztéssel kalkulálnak.

A válságkutatásainkból kiderült, hogy a HR-szervezet létszámleépítését a vállalatok közel 20 százaléka tervezte 2008 végén, míg mostanra ez az arány lecsökkent 4 százalékra – fogalmazott Makrai Fanni. Megjegyezte: az látszik tehát, hogy a költségcsökkentés 2009 év végére a emberierőforrás-szervezeteken belül már nem jelent létszámváltozást, tehát a megmaradt szakemberek végzik el a korábbi mennyiségű munkát.
A Hewitt Átfogó kompenzációs kutatásában 100, átlagosan 19,7 milliárd árbevételű vállalatot vizsgált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.