BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dohányt égettek, lajhárral tüntettek a gazdák - Fotók!

Óriási kár éri az agrártermelőket, ha mégsem vezetik be az EU új, egységes agrártámogatási rendszerét (SPS) – érvelnek azok a gazdaszervezetek, amelyek tegnap tiltakoztak az Alkotmánybíróság épülete előtt, mert máig nem döntöttek az ezt szabályozó törvénnyel kapcsolatos kifogásokról.

Több tízmilliárdos kár éri a magyar agrártermelőket, ha az Alkotmánybíróság (Ab) késlekedése miatt nem vezetik be január elsején az EU egységes agrártámogatási rendszerét (SPS) – mondta el lapunknak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. A MOSZ, 16 másik szervezettel ezért tegnap az Ab épülete előtt tiltakozik amiatt, hogy a testület 13 hónapja nem döntött Sólyom László államfőnek az SPS-ről szóló törvénnyel kapcsolatos kifogásairól.

Tóth István szerint elsősorban a tej-, a cukorrépa, a szarvasmarha-, illetve a dohánytermelők számára okoz hátrányt a jelenlegi támogatási rendszer fenntartása: a cukkorépa-termelők bevétele harmadával csökkenne, a marhatartók pedig hatmilliárd forintnyi támogatástól esnének el.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének számítása szerint pedig 2010-2013 között, ha marad az SAPS-rendszer, 15–40 százalékkal csökkenhet a nekik juttatott támogatás. A magyar agrárium esetében a nagyobb hozzáadott értékű termelési formák (az állattenyésztés, bizonyos kerti növények termesztése) számíthatnak többlettámogatásra, amely így több ember foglalkoztatását is lehetővé teszi ezeknél a gazdálkodóknál – emelte ki Raskó György agrárközgazdász.

„Elfogadhatatlan, hogy jelenleg olyanok, akik soha nem folytattak termelést, támogatást kapnak, komoly összegeket elvonva a mezőgazdaságból” – érvelt Tóth István. Hasonlóan látja Raskó György is. „Azoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak a mezőgazdasággal, jól járnak az SPS-rendszer átvételével, azoknak nem előnyös, akik szociális segélyezésként tekintenek az agrártámogatásra” – véli az agrárközgazdász.

A Világgazdaságnak elmondta: Magyarországon 205–210 ezer regisztrált termelő (és nagyjából százezer alkalmazottjuk) számára nyújt segítséget az újfajta rendszer, több százezren azonban kiesnek a támogatottak köréből; a jelenlegi támogatási rendszer, az SAPS fenntartásáért kardoskódó szervezetek elsősorban politikai okokból állnak mögéjük. „Ezzel a vitával nevetségessé váltunk az Európai Unióban, hiszen abban a 17 tagországban, ahol eddig bevezették, mindenhol pozitívak voltak a visszajelzések, miért pont itt lenne hátrányos?” – véli Raskó György.

Magosz: ez a nagyoknak kedvez

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója ezzel szemben úgy látja, az átállás kizárólag a nagygazdálkodóknak áll érdekében. Elsősorban nem érdekképviseletek tiltakoznak, hanem nagygazdaságok képviselői – véli az SPS-t ellenző, az alkotmányossági felülvizsgálatot már a törvény 2008 őszi megszavazása idején követelő gazdaszervezet vezetője. Budai emlékeztetett: az EU nem várja el az új tagállamoktól az átállást, amely ráadásul, a 2006-os bázisév alkalmazása miatt diszkriminálja a 2007-ben induló vállalkozásokat.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.