BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felére csökkent a Gazprom profitja

Az orosz energiaóriás profitja ez év első felében a felére csökkent a tavalyi azonos időszakban feljegyzett értékhez képest.

A nettó profit összege az első félévben 10,6 milliárd dollár volt, a 2008 első felében mért  21 milliárd dollárral szemben. A Gazprom szerint a Közép-Ázsiában vásárolt gáz költsége 105 százalékkal ugrott meg, ennek tudható be a profitcsökkenés – tudósít a BBC.

A Gazprom európai eladásainak értéke 6 százalékkal emelkedett, mivel a magasabb árak ellensúlyozták az export volumen csökkenését.

Más energiavállalatok, így a BP és a Royal Dutch Shell is a múlt hónapban a profit csökkenéséről adott hírt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gazprom azt prognosztizálja, hogy az európai fogyasztóknak szánt földgáz exportára 2010-ben 20-30 dollárral drágul az előző évhez képest.  Az orosz energiaóriás gyakorlata szerint az európai partnereknek kötelező egy minimális gázmennyiség átvétele, ellenkező esetben bírságot kell fizetniük. A kontinens cégeinek többség a bonyodalmak ellenére kitartana a jelenlegi gyakorlat mellett, miközben az elemzők egy része úgy véli, a Gazprom elveszítheti ügyfélkörének egy részét a módszer miatt. Ez a gyakorlat a cég vezetőinek nyilatkozatai szerint most megváltozhat. "A hosszú lejáratú szerződések megmaradnak, de azokat módosítani lehetne" – jelentette ki Szergej Komplev, a Gazprom export illetékese.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.