BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáz - Oroszországból szeretettel

Nagy-Britannia 2012 végén megkezdi a közvetlen földgázvásárlást Oroszországtól – ezt az Északi Áramlat vezérigazgatója jelentette be.

2012-től a szigetország Oroszországból közvetlenül kapja a gázt az Északi Áramlat csővezeték segítségéve – erre számít a projekt vezetője. A RIA Novosztyi Matthias Warningnak, az Északi Áramlat vezérigazgatójának a The Timesban megjelent interjúját idézte, amely szerint az Egyesült Királyság gázexportőr országból gázimportőrré változik. A vezérigazgató szerint 2025-re jelentős behozatali igény merül fel.

Az Egyesült Királyság több milliárd köbméter gáz szállítására szerződött az Északi Áramlat keretében – tette hozzá Warning. A gáz Hollandián és Belgiumon keresztül az Északi-tenger alatt érkezik a brit Norfolk gázvezetékébe.

A 12 milliárd dolláros Északi Áramlat projekt célja, hogy Ukrajna, Lengyelország és Fehéroroszország (az orosz gáz hagyományos tranzitálói) megkerülésével juttassa el a gázt a nyugati államokba. A vezeték építése 2010 első negyedévében kezdődik.

Dánia három nappal ezelőtt véglegesen jóváhagyta, hogy a Gazprom által és más cégek bevonásával építendő gázvezeték a Balti-tenger Dániához tartozó felségvizein át haladjon Németország felé. Oroszország, Svédország és Finnország rábólintására is szükség van még, utóbbi a környezetvédelmi hozzájárulást már megadta. Frank Dudley, az Északi Áramlat konzorcium szóvivője szerint az év végére mindegyik végleges jóváhagyás befut, de hangsúlyozta, hogy az összes adminisztrációs munka más-más módon halad. A jelenlegi állás szerint három hét múlva megkezdődhetnek az építi munkák.

Ennek megfelelően meg is kezdték az Északi-tenger egyes területeinek megtisztítását, mivel a vezeték helyén aknák találhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.