BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komoly profitcsökkenés az OMV-nál

Az osztrák ásványolajkonszern az idei harmadik negyedben is az üzleti forgalmának és nyereségének erős csökkenését könyvelte el.

Az OMV nyeresége 31 százalékkal esett vissza és az összege 4,719 milliárd euró volt, ezzel jelentősen elmaradt az elemzők várakozásaitól – jelenti az AP.

Az idei első kilenc hónapban az OMV üzleti forgalma pedig 34 százalékkal esett vissza.  A nettó bevétel a harmadik negyedévben 283 millió eurót tett ki, szemben az előző év azonos időszakában mért 453 millió euróval.

Az OMV úgy látja, hogy a piac legfontosabb tényezői: a dollár árfolyama, a nyersolaj ára és a finomítói marzsok az év végéig ingadozni fognak. A vállalat közleményében leszögezte, a globális környezet nehézségei jelentősen kihatnak a cég eredményeire.

Az olaj- és gázcsoport szeptember végén közölte: kitart a 2010. évi termelési célkitűzése mellett, de nehéznek bizonyulhat annak teljesítése, a Romániában mutatkozó gyengülő gázkereslet és az OPEC-kvóták miatt. A cégvezető szerint ez azt jelentheti, hogy esetleg nem érik el a napi 350 ezer hordós szintet, de továbbra is ez az OMV célkitűzése.

Ruttenstorfer szerint a 60-80 dollár közötti nyersolajár olyan "ésszerűárszínvonal, amelyen a szükséges beruházások életképesek lehetnek". Hozzátette, hogy az OMV a jövőben jobban fog törődni a megújítható energiaforrásokkal a több lábon állás érdekében, de számít jelentős földgázügyletekre is.

Az OMV vezetője szerint nem rontja az EU támogatta Nabucco vezeték kilátásait, hogy Oroszország meg akarja gyorsítani a szintén európai irányokba tervezett Déli Áramlat építését. Ruttenstorfer lehetségesnek vélte, hogy a Nabucco-beruházás menetrendje "kissé csúszhat", de - mint mondta - "a következő években óriási szükség lesz új gázvezetékekre és földgázforrásokra", ezért "a Nabucco számunkra a legfontosabb, de támogatjuk a Déli Áramlatot is".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.