BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Taktikázás hővel, gázzal

Két olyan lakossági fogyasztócsoport is puhatolózik a régi szolgáltatójához való visszatérésről, amely előtte a versenypiacon próbált szerencsét. A Főtáv Zrt. hálózatáról leváltak egy része megint távhőt használna, az E.On Energiakereskedőtől korábban távozók közül pedig néhányan ismét tőle vennének gázt. Jelentős különbség azonban a két vevőkör motivációjában, hogy míg a távhőpiaciak a mostaninál olcsóbb szolgáltatást és nagyobb ellátásbiztonságot is remélnek a Főtáv szárnyai alá visszatérve, a gázpiaciak tudják: az E.Onnál letehetnek az eddig élvezett diszkontárról. Mégis ezt gondolják a kisebbik rossznak. A nagyobb az lenne, ha gáz nélkül maradnának mostani ellátójuk, az EMFESZ-szel összefüggő perek miatt.

A következő hetek, hónapok döntik el, hogy a szórványos puhatolózó esetek megszaporod-nak-e vagy elhalnak. A távfűtésben egyértelműbb a kép, hiszen Budapesten egyre olcsóbb a távfűtés. „2010. január 1-jétől már ez lesz a legolcsóbb fűtési forma” – mutatott rá Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója. Cége ugyanis folyamatosan csökkenti költségeit és így a díjait, a távhő áfája pedig jövőre 18-ról 5 százalékra esik.

Ám megnehezíti a tömeges visszakapcsolódást, hogy a távfűtésről levált társasházak többsége saját kazánt, gázmotort vásárolt. Ezzel ugyanis olyan, néha több százmillió forintos projektekbe fogtak, amelyekből körülményes kihátrálniuk. Helyzetük furcsasága, hogy ezekre a beruházásokra sokuknak szüksége sem lett volna költségeik leszorításához. „Önálló fűtési rendszerük kialakítása előtt már leszigetelték épületeiket, szabályozhatóvá, mérhetővé tették hőfelhasználásukat. Ezek révén a Főtávnál maradva is kisebb lett volna a fűtési költségük” – magyarázta Balog Róbert, a cég szóvivője.

Az EMFESZ-nél fordított a helyzet: bár a céget érintő perek még folynak, lakossági ügyfeleik helyzete stabil. Akkor is érvényes marad ugyanis a kft.-vel kötött, diszkontáras gázszerződésük, ha a cég tulajdonost váltana, vagy tevékenységét másra ruházná. Ha pedig mégsem szolgáltatna, lakossági ügyfeleit védi a törvény: el kell őket látnia arra kijelölt, úgynevezett végső menedékes szolgáltatójuknak. Igaz, ekkor már nincs diszkontár. „Sokan érdeklődnek cégünk helyzetéről, de az ügyfélmozgás nem nőtt” – mondta Gallyas Igor, a cég kommunikációs tanácsadója. Akik eddig felmondták a szerződésüket, olcsóbb, de már nem gázvezetékes energiaellátást találtak.

Az E.Onnál kopogtatók téli gázellátásuk miatt is aggódnak. A cég gyorsan lépett: honlapján közzétette a visszatérés módját tartalmazó leírást és a kitöltendő űrlapokat. Jelezte: csak gázszámlatartozás nélküli ügyfeleket vár. Kutas István szóvivő szerint egy ideje a vállalati és intézményi ügyfelek között is jelentős az érdeklődés. Hangsúlyozta: cége az új és a viszszatérő ügyfeleket is el tudja látni.

Olcsóbb a távhő Bécsben?

Számlái alapján a bécsi hőszolgáltató olcsóbban méri a hőt, mint a budapesti. „Nem vethetők össze a két városban alkalmazott tarifák, mert a Főtáv a lakások fűtését és melegvíz-ellátását számlázza ki, a Wien Energie pedig csak azt, hogy a forró vizet eljuttatja az épületeket ellátó hőközpontokig. Budapesten e központok és azok költségei a szolgáltató tulajdonában vannak, Bécsben a bérházak tulajdonosáéban” – mutatott rá Kovács Lajos.

Bécsben jobb a lakások hőszigetelése is, szabályozható a fűtés, s a bérlők nem fűtenek fölöslegesen.

Bécsben jobb a lakások hőszigetelése is, szabályozható a fűtés, s a bérlők nem fűtenek fölöslegesen.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.