Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek elmondta: évente 30-35 millió palack, hozzávetőleg 240 000 hektoliter pezsgő készül Magyarországon. Ebből mintegy negyvenezer hektoliternyit visznek külföldre, főként a skandináv országokba és a balti államokba. A legális behozatal nagyjából ugyanilyen nagyságrendű.
A főtitkár közölte: a pezsgő szezonális terméknek tekinthető, a lakosság ugyanis elsősorban a nagyobb ünnepek előtt, és az év vége felé vásárolja ezt az italt. Az eladott mennyiség mintegy fele az év utolsó hónapjában fogy el. A magyar pezsgőgyártás árbevétele 12-15 milliárd forint évente.
Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják, ez a standard minőség. Az ennél jobb minőségű pezsgőket 1 000-1 200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját kétezer forint felett lehet megvásárolni, ám felső árhatár itt lényegében már nincs.
Horváth Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy az év vége közeledtével több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgő-előállítóknak.
Jelezte: a magyar pezsgő termelést úgy lehetne tovább élénkíteni, ahogyan azt Ausztriában tették, azaz az ital jövedéki adóját nullára csökkentették. Ennek hatására nyugati szomszédunknál fellendült a pezsgőgyártás - mondta.
Horváth Csaba megjegyezte: egy hasonló lépés megtétele után az államot nem érné anyagi veszteség, mivel a kieső jövedelmet a növekvő termelés és az áfából befolyó összeg pótolná.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.