BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Suzuki és a Volkswagen is csak nyerhet

Az egyik fél piacokat, a másik fél tőkét kap a közös együttműködésnek köszönhetően

Ami pár napja még csak piaci pletyka volt, az tegnapra az érintett társaságok által is megerősített felvásárlás lett: a Volkswagen AG megveszi a Suzuki Motor Corporation 19,9 százalékát. A részesedésért 2,5 milliárd dollárt fizet a német autógyár.

Az ügylet a várakozások szerint 2010 januárjában zárulhat le, miután a szabályozó hatóságok is jóváhagyták.

A felvásárlással a Volkswagen növeli indiai autópiaci kitettségét, ahol a múlt hónapban több mint 60 százalékkal növekedtek az értékesítések. Szakértők szerint a cég újabb lépést tesz afelé, hogy a világ vezető gyártója legyen, miután a Suzuki a kisautószektorban felhalmozott tapasztalatait kamatoztathatja.

Emellett a Suzuki rendkívül hasznos ismeretekkel rendelkezik azokon a feltörekvő piacokon, amelyek a Volkswagen számára ma még sötét foltnak számítanak. Az együttműködés a Suzuki részéről inkább pénzügyi, mintsem stratégiai jellegű. A japán gyártó a vételár felét Volkswagen-részvényekbe fekteti, a másik felét pedig adósságainak rendezésére, valamint elektromos és hibrid autók fejlesztésére és gyártására fordítja.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.