BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Boeing már látja az alagút végét

Az amerikai légiipari óriás úgy látja, hogy 2010 a gazdasági kilábalás éve lesz, 2011-re pedig a társaságok újra profitot termelnek majd.

"2010-et a fellendülés évének tekintjük, 2011-re a légitársaságok ismét profitot termelhetnek, 2012-re pedig növekedni fog a repülőgépek iránti igény" – idézi a Boeing marketing vezetőjének nyilatkozatát a BBC.

A cég civil üzletága az idei évben 460-465 repülő kiszállítására számít a tavalyi 481-hez képest. Pedig 2009 már eleve gyenge évnek számított, 120 megrendelés töröltek az amerikai cég megrendelői.

Az elmúlt két évben 34 légitársaság ment tönkre, és a válság hatásai tovább tizedeli az ágazat cégeit. A második világháború óta nem zuhant olyan mértékben a repülővel utazók száma, mint 2009-ben. Legalább három évre van szüksége a világ légi szállításának ahhoz, hogy az elmúlt hat évtized legsúlyosabb válsága után talpra álljon, közölte Giovanni Bisignani, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója.

Az iparág egésze az elmúlt tíz évben 50 milliárd dollár veszteséget szenvedett el. Ebből egyedül 2009-re 11 milliárd dollár mínusz jutott, amikor az összesített bevételek 80 milliárd dollárral csökkentek. A sokkoló számokról a szingapúri légi bemutatón nyilatkozott szombaton a Bloomberg szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.