BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áprilistól jelentősen drágulhat a gázár

A többlet felhasználás szakmai becslések szerint egy kisebb hőigényű háztartás esetén havi 3-6 ezer forint, egy nagyobb ház esetében pedig 10-12 ezer forint plusz kiadással járhat.

A gázigény megnövekedése következtében gyorsabban törleszti a lakosság a korábban két szolgáltatóval szemben felhalmozott adósságát. Szakértők szerint áprilistól 5-10 százalék körüli gázáremelés várható. A korrekciót a beszerzési árak növekedése és a forint gyengélkedése teszi szükségessé - írta a Népszava.

Megközelítőleg 25 százalékkal növekedett az elmúlt időszakban a földgáz fogyasztás idehaza a zord időjárás miatt - derül ki az FGSZ Földgázszállító Zrt. adataiból. Egy átlagos téli napon - mínusz két, illetve mínusz három Celsius fokos napi középhőmérséklet esetén - 60-70 millió köbméter földgáz fogy Magyarországon.

Fagyosabb időben azonban 15 millió köbméterrel megnövekszik az ország napi szükséglete. A szakmai tapasztalatok szerint abban az esetben, ha egy fokkal csökken a téli időszakban a hőmérséklet, akkor általában 1,5 -2 millió köbméterrel ugrik meg a gázigény az országban. (Idehaza mintegy három millió fogyasztó kapcsolódik a földgázhálózatra.)

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője öt százalék körüli árkorrekciót jelez előre. Álláspontja szerint azonban a legfőbb árnövelő tényező ezúttal a forint dollárral szembeni gyengélkedése lesz. (A forint-dollár árfolyamnak azért van jelentősége, mert a kőolaj- és a földgázüzleteket dollárban számolja el az exportőr és az importőr, miközben a magyar fogyasztóknak forintért adják el a "terméket".)

A forint árfolyammozgásait itt nyomon követheti!

A kutató megjegyezte: a lakossági földgázárakban ma már csak 50 százalékos súlyt képvisel a gáz ára, a többi részt az adók, és a szállítási, illetve a tárolási költségek teszik ki. Így abban az esetben például, ha magáért a gázért a későbbiekben tíz százalékkal többet kellene fizetni, az a teljes végfelhasználói árra vetítve csak öt százalékos áremelkedést jelentene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.