BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő szeptemberben indul az Északi Áramlat

A jövő év szeptemberében Oroszország elkezdi az Európának szánt földgáz bepumpálását a Balti-tenger alatt húzódó Északi áramlat csővezetékbe.

2011 júniusában befejeződnek a munkálatok a csővezeték tenger alatti és szárazföldi szakaszán Németországban és Oroszországban így jövő szeptemberben már elindulhat a gáz az Északi Áramlaton keresztül – közölte Vlagyimir Putyin.

Közben a Gazprom megkapta az utolsó engedélyt a Németországba vezető10 milliárd dolláros csővezeték építésére. Ezzel az orosz konszern számára nyitva az út a vezeték építéséhez, mivel Németországon kívül Finnország, Svédország és Dánia is engedélyezte az építkezést.

Az Északi Áramlattal kapcsolatos a balti országok emeltek kifogást, arra hivatkozva, hogy az 1 220 kilométeres csőrendszer környezeti károkat okozhat. Az orosz gáz ötödét Európába transzferáló Lengyelország szintén szót emelt a vezeték ellen, amelyet a második világháborút megelőző, Európát kettéválasztó Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlított. Oroszország a környezeti aggodalmak hatására megváltoztatta az Északi Áramlat vonalvezetését, de a balti országok a Bloomberg megfogalmazása szerint továbbra is aggódnak a vezeték miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.