BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezd hűlni a kínai ingatlanpiac

Az értékpapírpiac után az ingatlanpiacon is kezdi éreztetni a hatását Kínában a kormány azon igyekezete, hogy elejét vegye a gazdaság túlhevülésének.

Az ország pénzintézetei Peking rendelkezései nyomán jelentős összegben hívtak vissza januárban főként rövid lejáratú hiteleket; ezek állománya a tavalyi év elején kezdett rohamosan duzzadni, valódi befektetések helyett inkább részvény- és ingatlanpiaci spekulációkat finanszírozva.

A kormány az elmúlt hetekben a bankok számára előírt hitelkvótákkal és a kihelyezett kölcsönök nagyságáról szóló, napi jelentéstételi kötelezettség bevezetésével is igyekezett visszafogni az új hitelek bővülésének ütemét.

Az intézkedések hatására az irányadó shanghaji tőzsdeindex 9 százalékot esett az előző hónapban, január első három hetében pedig - decemberhez képest - a pekingi lakásértékesítések 70 százalékot zuhantak. Az ország harmadik legnagyobb pénzintézete, a Bank of China a napokban jelentette be, hogy megfelezi a jelzáloghiteleire 2008 óta adott kedvezmény mértékét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.