BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idehozza európai gyártását a Huawei

Magyarországra hozza távközlési eszközeinek európai gyártását és a ráépülő logisztikát a kínai Huawei. A távol-keleti társaság hálózatát használó Vodafone Magyarország pedig a hazai piacon elsőként vezeti be a cég USB-modemmel használható internetmegosztóját. Ezek a bejelentések az egymással az utóbbi néhány évben egyre szorosabb kapcsolatot építő két társaság tegnapi közös budapesti tájékoztatóján hangzottak el.

A Vodafone vezetése három éve döntötte el, hogy széles sávú mobilhálózatának újjáépítésére a kínai céget kéri fel, a távol-keleti szállító azóta a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártói közé nőtte ki magát. A magyarországi jó tapasztalatokra alapozva a Huawei vezetése közel egy éve úgy döntött, hogy idehozza az európai piacra szánt eszközeinek gyártását és logisztikai bázisát. A tesztüzem az elmúlt hónapokban már el is indult, a berendezéseket két nálunk működő globális szerződéses elektronikai gyártónál, a tajvani Foxconn komáromi és a finn Elcoteq pécsi üzemében szerelik össze. A végleges döntés a tesztüzem végeztével ez év nyarán várható, az üzlet együttesen több száz főnek adhat munkát, és három éven belül másfél milliárd dollárnyi exportot jelent majd az országnak – emelte ki Takács Zoltán, a Huawei Magyarország kereskedelmi igazgatója.

A Vodafone a jövőben is a kínai céggel fejleszti tovább széles sávú mobilhálózatát. Ennek kapcsán Beck György, a mobilszolgáltató vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy a két cég együttműködésében a térség eddigi leggyorsabb mobilinternet-hálózata épül ki Budapest belvárosában. Februártól a Duna-korzón, áprilistól pedig a belváros új főutcáján, a Kálvin tértől a Szabadság térig húzódó sétálószakaszon teszi elérhetővé a rendszerében internetezőknek a 21 megabit/szekundum letöltési sebességet. (A jelenlegi harmadik generációs mobilhálózatok jellemzően 3,6, 7,2, illetve 14,4 megabites sebességűek.)

A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy a mobilinternet meghatározó eleme a cégstratégiának, ezt az is igazolja, hogy az elmúlt egy évben több mint a kétszeresére nőtt az erre a szolgáltatásra előfizetők tábora a Vodafone-nál. A családi mobilnetezés megkönnyítésére pedig most egy a hazai piacon újdonságnak számító eszközt dobnak piacra, a már említett internetmegosztót, amely lényegében vezeték nélküli helyi hálózatként képes működni, hatósugarán belül egyszerre többféle eszköz internetre csatlakozását teszi lehetővé. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.