BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezer új munkahelyet hoz létre a Bosch itthon

Ezer fővel mintegy 7000-re növeli magyarországi alkalmazottai számát a hazánkban 11 termelő, kereskedelmi és fejlesztő vállalattal rendelkező Robert Bosch csoport.

Igaz, így is 250-nel kevesebb embernek fog munkát adni, mint 2008 végén, ám a válság idején ilyen mértékű létszámbővítés párját ritkítja. Csupán Miskolcon és Hatvanban több mint 400 új munkahely létesül azáltal, hogy megkezdődött a walesi generátorgyártás áttelepítése, ugyanakkor heteken belül megkezdődik egy új gyártócsarnok építése a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél. 

 A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a cégcsoport legnagyobb, 2500 főt foglalkoztató hazai gyára folyamatosan bővült 2009-ben és több mint 200 új mérnök és közgazdász gyakornokot alkalmaztak: legtöbbjük számára hosszú távú munkalehetőséget kínálnak.

A  cégcsoport az elmúlt évben a válság ellenére is növelte K+F területre fordított összeget, sőt a tavalyi 36,3 millió eurót követően az idén 46,1 milliót szánnak erre a területre - mondta el Thomas E. Beyer, a magyarországi Bosch-csoport vezetője és a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója kiemelve, hogy a konszern a gazdasági nehézségek ellenére is hosszú távra tervez, és elsőrsorban a kutatás-fejlesztésre fókuszál.

Így megszakítatlanul folyik az a két éve kezdődött és 2012-ig tartó - összesen 9 milliárd forintos - beruházás sorozat, amely révén a Bosch jelenleg 430 fős budapesti autóipari fejlesztési központja év végére már 500 mérnököt alkalmaz, két év múlva pedig közel 650 magasan képzett szakembernek ad munkát.

Az öt éve nyílt fejlesztőközpontban elsősorban villamosmérnökök, informatikusok, gépészmérnökök és mechatronikai mérnökök számára létesül munkahely, ugyanakkor Magyarországon túl kevesen szereznek ilyen diplomát. Ezért - a szakember-ellátottság biztosítása érdekében - a Bosch csoport valamilyen mértékben az összes felsőfokú műszaki tanintézetet támogatja, köztük kiemelten a Budapesti Műszaki Egyetemet és a Miskolci Egyetemet  – hangsúlyozta Thomas E. Beyer.

Még ebben a hónapban megalakul az "Együtt a jövő mérnökeiért" szövetség, amelynek alapítója két tucatnyi ipari nagyvállalat. A szövetség létrejötte a Bosch által két éve azonos elnevezéssel megtartott konferencia eredménye, amelynek az volt a célja, hogy közelítsék a mérnökképzést az ipar igényeihez.

Thomas E. Beyer mai évértékelőjében kiemelte: a konszern magyarországi cégcsoportja olyan szerkezeti változtatásokat és stratégiai intézkedéseket tett 2009-ben, amelyek elősegítik a válságból való gyorsabb kilábalást.

A hajtás- és vezérléstechnikai pneumatikus alkatrészek, valamint hajózási alkatrészek egri gyárában, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft.-nél például – 2 millió eurós beruházás eredményeként – tavaly nyáron kezdődött a nyomda-, a textil-, valamint a csomagolóiparban használatos gépek precíz mozgásait vezérlő pneumatikus készülékek sorozatgyártása. A Robert Bosch másik miskolci vállalatánál, elektromos kéziszerszámokat gyártó Power Tool Kft.-nél pedig 2,2 millió eurós beruházással két új gyártósort telepítettek, amelyen új típusú pneumatikus fúrókalapács készül az európai piac számára. A fúrókalapács tervezésében az üzem 80 fejlesztőmérnöke is részt vett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.