BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Import tojás ömlik ránk - A túlélésért küzdenek a termelők

Az EU csatlakozás egyik vesztese a magyar tojástermelő ágazat. A tojástermelés mögött jelentős feldolgozóipar nincs, a termék túlnyomó részben közvetlenül a termelőktől jut az élelmiszerkereskedelembe – fogalmaz közleményében a Tojásszövetség

A sokszereplős termelői kör teljesen kiszolgáltatott a piaci hatásoknak, velük szemben tőkeerős, gyakran multinacionális kereskedelmi hálózatok állnak. A magyar termelők összefogási kísérleteit a Gazdasági Versenyhivatal az EU csatlakozás után egy évvel szétzúzta – áll a szervezet közleményében.

A piacra termelő tyúkállomány 5,3 millióról 3,5-4 millióra csökkent. A héjas tojás piacot 25-30 százalékban foglalták el az importált tojások. A német piacról kiszoruló lengyel, szlovák, litván tojásfelesleg Magyarországra zúdul. A tojások hazai termelői ára 45 százalékkal esett másfél hónap alatt. Az árvízi helyzet miatt a takarmányok ára felfelé kezd mozogni, tovább növelve a tojás önköltségét.

Az élelmiszerkereskedelemben a tojás fogyasztói ára (a megtévesztő, vevőcsalogató apró tojás ár kivételével) szinte egy fillérrel sem csökkent. Az import tojások származási helyéről a Tojásszövetség szerint a csomagolás miatt a vásárló csak otthon szerez tudomást, hiszen a csomagoláson egy magyar csomagolóhely azonosító száma és neve látható csupán.

A termelők a helyzetre reagálva tovább csökkentik a termelést, a kisebbek abbahagyják. Magyarország így még inkább más országok termelésére szorul, kiszolgáltatottsága megnő. A szövetség úgy fogalmaz: közleményüket figyelmeztetésnek szánják arra az időre, ha majd alig lesz magyar termelő. Kérik, hogy ekkor ne a megmaradottakat okolják a magas árak miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.