BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idegenforgalomnak jót tesz a gyenge forint

Bár az év első hónapjaiban a 2009-hez hasonló volt a turizmus teljesítménye Magyarországon, a júliusban végre beköszöntő tartós jó idő, illetve a gyenge forint hatására az év második felében várhatóan megemelkedik a hazánkba látogató külföldi turisták száma. A hazai deviza ugyanis 7,5 százalékkal gyengült néhány hónap alatt az euróval szemben, ez a turisztikai ágazatban legfontosabb küldő országok, Németország, Olaszország, Ausztria kiutazóinak szempontjából jelentősen olcsóbbá teszi a magyarországi turisztikai szolgáltatásokat. „A forint árfolyamvesztesége nemcsak a külföldi vendégek számát növeli, hanem a belföldi turizmust is erősítheti, ennek köszönhetően ismét nő a hazai turizmus egyenlege” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A turizmus egyenlege, azaz a hazánkba látogató külföldi turisták magyarországi költése és a kiutazó magyar állampolgárok idegenforgalmi kiadásainak különbözete jelentősen függ a forint árfolyamától. A pozitív turisztikai egyenleg pedig jó hatással van a folyó fizetési mérlegre, ugyanis jelentősen csökkenti annak hiányát, és ez ösztönzőleg hathat a forint erősödésére” – magyarázta Horváth István. „A közhiedelemmel ellentétben azonban a külföldre nyaralni indulók által megvalósított valutavásárlások nem mozgatják látványosan az árfolyamokat. Ennek oka, hogy a nyaralók által beváltott forint mennyisége nagyságrendileg elmarad az export-import ügyletekhez, illetve a hiteltranzakciókhoz köthető devizavásárlások összegétől” – tette hozzá a szakember. A turizmus egyenlege 2001-től kezdett csökkenni, mivel a hazai háztartások jövedelemnövekedése és a tartósan erős forint miatt jellemzően nőtt a külföldre utazó magyarok száma. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.