BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassú fellendülés indult a nyomdaiparban

Nehéz éve volt tavaly a magyarországi nyomdaiparnak, a megrendelések 15–25 százalékkal estek, és az árak is csökkentek, miközben a cégek kiadásai nőttek. Számos nyomda a veszteségesség határán lavírozik, de tömeges csődhullám nem volt a válság következtében.

A magyar gazdaság átlagánál nagyobb visszaesés jellemezte a hazai nyomdaipart a tavalyi, válság sújtotta esztendőben, ráadásul Magyarországon a recesszió jobban megviselte az ágazatot, mint a többi uniós országban. Míg az EU 15 régi tagállamában 2008-hoz képest átlagosan durván 10, addig hazánkban 15–25 százalék közötti csökkenéssel szembesültek a piaci szereplők volumenben, értékben pedig 14 százalékkal.

Az idei első fél évben ugyanakkor már érezni a fellendülés első jeleit az iparágban, a helyzetet azonban nehezítheti, hogy komoly problémák jelentkeztek az európai papírgyártásban és -ellátásban, ez a hazai nyomdákat is igen kellemetlenül érintheti.

A nyomdaipari ágazatban már 2008-ban elkezdődött a receszszió. A KSH iparági statisztikái szerint a nyomdaipart is magában foglaló papírgyártás és nyomdai tevékenység szakágazat árbevétele 2007-ben még 446 milliárd forint volt, ez egy évvel később 435 milliárd forintra, tavaly pedig 418 milliárd forintra csökkent.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.