BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önkéntes moratórium - Nem drágul a távfűtés Tatabányán

A világpiaci gázár emelkedése, illetve a dollár felértékelődése több mint 30 százalékkal növelte 2010 első félévében a távhőtermelés költségét, mely a távhődíjak jelentős emelkedését indokolja 2010 július elsejétől.

A Tatabánya Erőmű Kft. szakmai résztulajdonosa, az ELMIB Energetikai Zrt. ugyanakkor a kormány által bejelentett energiaár-moratóriumra tekintettel megállapodott Tatabánya Önkormányzatával, hogy az Erőmű július elseje után is a 2010 első félévében érvényes termelői távhő-díjakat alkalmazza. Az önként vállalt moratórium az új kompenzációs díjmechanizmus alapelveinek megismeréséig tart.

A világpiaci gázár drasztikus emelkedése, valamint a dollár erőteljes felértékelődése több mint 30 százalékkal megemelte a távhőtermelés költségeit.

A szakmai számítások, szerződéses díjképletek alapján ezért a távhőtermelés díjának jelentős emelkedése indokolt 2010 július elejétől. A termelői távhődíj emelkedése más távhőt termelő erőművek mellett a Tatabányát hővel ellátó Tatabánya Erőmű Kft.-t és érinti. Az Erőmű ezért korábban a távhődíj emelését volt kénytelen kezdeményezni a város távhőszolgáltatójánál, a Komtávhő Zrt-nél.

A Tatabánya Erőmű Kft. szakmai résztulajdonosa, az ELMIB Energetikai Zrt. ugyanakkor a kormány energiaárakra, közüzemi díjakra vonatkozó árfelülvizsgálati szándékának bejelentését követően úgy döntött, önkéntes moratóriumot hirdet a távhő termelői díjára mindaddig, amíg meg nem ismeri a kidolgozás alatt álló új kompenzációs díjmechanizmus alapelveit.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a távhő ára Tatabányán nem emelkedik, az Erőmű a 2010 első félévére vonatkozó díjakon számol a kormányzati szándékok megismeréséig, fenntartva a jogot költségei későbbi elismertetésére. A Tatabánya Erőmű Kft. szakmai vezetése bízik abban, hogy az új ármechanizmus és a szakmai egyeztetések nyomán az Erőmű költségei a lakossági terhek növekedése nélkül kerülnek kompenzálásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.