BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még legalább egy évig hat a válság

A hazai vállalati szektor szereplőinek jelentős része úgy véli, még legalább egy évig érezteti hatását a gazdasági-pénzügyi válság – állapítja meg az Ernst & Young felmérése.

A Tőkepiaci barométer című összeállítás rámutat, a vállalatok harmadának javult a hitelhelyzete az elmúlt hat hónapban, és a megkérdezettek többsége a következő időszakban már a növekedésre koncentrál.

A felmérésből ugyanakkor kiderül az is, a gazdasági szervezetek jövőbeni versenyképessége nagymértékben függ a jelenlegi tőkestratégiájuktól. Szinte ugyanolyan mértékben koncentrálnak a hazai vállalatok a szerves növekedési stratégiára, mint globális szinten szondázott társaik.

A hazai cégeknek azonban jóval gyengébb kilátásaik vannak arra, hogy a kialakult gazdasági helyzetben alternatív növekedési lehetőségeket keressenek, úgymint fúziós, felvásárlási alkalmakat, vegyes vállalat, stratégiai szövetség kialakítását. A válság előtti időszakhoz képest felértékelődött a tőke szerepe; ami rendelkezésre áll, azt meg kell becsülni és fel kell használni. Átlagosan három-öt évre van szükség ahhoz, hogy a 2007-es, azaz a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válságot megelőző tőkeellátottsági állapotok visszaálljanak a vállalati szektorban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.