BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább emelkedik a búza ára

Az árupiacok huzamosabb ideig magasabb árakkal kénytelenek szembesülni az orosz búza exportjának tilalma miatt. Chicagóban a piaci félelmek miatt az elmúlt héten a búza árfolyama 80 százalékot emelkedve, 23 havi csúcsot ért el, és az exporttilalom hírére újabb lendületet vett a drágulás.

Az USA most jóval, nagyobb búzakészletekkel rendelkezik, mint a legutóbbi 2008-as árfolyamcsúcs idején. Az előrejelzések szerint a termés is jól alakul az idén, így az amerikai gazdák az orosz tilalomból előnyt kovácsolhatnak. Az orosz tilalom miatti részt betömni azonban korántsem lesz egyszerű, mert a tiltás által szűkös helyzetbe sodort országok közül néhány esetében kereskedelmi korlátok vannak érvényben.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) csütörtöki előrejelzésében tizenhárom százalékkal 952 millió vékára csökkentette a globális búzakészlet várható mennyiségét. A négy napig tartó magas eladási árhullám után ez a hír eleinte még feljebb hajtotta az árakat, mára azonban a kínálati zavarokat és az őszi búza vetésének problémáit kiheverni látszik a piac, és az árfolyamnak is hamarosan stabilizálódnia kellene.

A globális készletek jóval magasabban állnak, mint az élelmiszerválsággal kapcsolatos félelmek korábbi felerősödésének idején 2008-ban. Így a világ mezőgazdasági termelőinek közössége most jóval jobb helyzetben van ahhoz, hogy vissza tudjon verni egy a készletekért induló rohamot. A következmények azonban érezhetők lesznek más gabona termékek esetében is, ha a gazdák ezek helyett inkább a búzára váltanak, másutt viszont a fogyasztás állhat át egyéb fő terményre, például rizsre.

Az orosz exporttilalom bevezetésének oka, hogy az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb aszálya tombol, amely nem kíméli Ukrajnát és Kazahsztánt sem. A bejelentés mégis meglepetésként érte a piacot, mert sokan úgy vélték, hogy az exporthoz szükséges mennyiséget Oroszország az állami készletekből fogja fedezni.


Oroszország helyzetét súlyosbítja a hetek óta tomboló kánikula mellett az ország szertetomboló erdőtüzek okozta károk. A friss adatok szerint folyamatosan csökken a lángok borította területek nagysága, 53 ezer hektárnyi területen ég az erdő és a tőzeg. A legsúlyosabb napokon ennél négyszer nagyobb területen pusztítottak a lángok.

Moszkva környékén, 360 helyen lángol az erdő, melyek füstje beborítja az orosz fővárost. A tűz megközelítette az ukrán határt, a csernobili régiót is. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint nem kell sugárzásveszélytől tartani. Az orosz távol-keleten eközben a víz okoz gondot. A monszunidőszakban több mint egy méter eső esett egy nap alatt.

A meteorológusok szerint a hőség nem csillapodik. Eső pedig nem várható, mely nélkül az őszi búzát sem tudják elvetni, az idei gabonatermés 40 százalékkal csökkent. Az orosz nemzeti össztermék várhatóan egy százalékkal lesz kisebb emiatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.