BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az energiapiaci verseny növelése előtt sok a teendő

A gazdasági válság elhúzódása miatt a régiós gázellátás biztonságára és és a szabályozási háttér megfelelő kialakítására kell nagyobb hangsúlyt fektetni a verseny növelése helyett, hangzott el a Wolf Theiss Ügyvédi Iroda és a romániai The Diplomat magazin által rendezett szakmai fórumon.

A konferencia központi témája volt a megváltozott és regionálissá váló szabályozási-piaci környezet, a romániai és regionális villamos energia és gázpiac jelenlegi struktúrája és tendenciái, valamint kiemelten az EU elvárásainak, elsősorban a 2009-es, ún. Harmadik Energiacsomag értékelése és az ellátásbiztonság problémája.

Az EU a Harmadik Energiacsomagot a rendszerirányítókra és az elosztókra vonatkozó szétválasztási szabályokkal a verseny elősegítése céljából alkotta meg, biztosítva a tagállamoknak, hogy három végrehajtási mód közül válasszák ki a saját szabályozásuknak leginkább megfelelő, a hálózatokhoz való diszkriminációmentes hozzáférést elősegítő modelljét. A Harmadik Energiacsomag által előirányzott, a hálózat tulajdonosának és üzemeltetőjének piaci függetlenségét garantáló modellt 2011 márciusáig kell a nemzeti jogrendben is tükröztetni.  

Kenyeres László, a Wolf Theiss budapesti partnere a szakami fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdsági válság elhúzódása és a régiós gázellátás-biztonság 2009 januárjában mindenki által megtapasztalt sérülékenysége miatt most a verseny mindenáron való növelése helyett a stabil szabályozási környezet kialakítására kell a hangsúlyt fektetni.

Az ellátásbiztonság, mely változatlanul a tagállamokra, így Romániára és Magyarországra ró feladatot, a szabályozók szerepének felértékeléséhez vezet, egyúttal érthetővé teszi azt a francia érvet is, mely szerint az integrált nagyvállalatok elengedhetetlenek az infrastrukturális beruházások biztosításához.

Az EU teljes piacnyitásra vonatkozó törekvései tehát nem érhetnek célt mindaddig, amíg a regionális piacok infrastruktúrái nem kerülnek összekapcsolásra.  Az ellátásbiztonság garantálásának állami feladatát az EU is felismerte, mint azt az ellátási válsághelyzetek kezelését a tagállamoktól.

A résztvevők nem vitatták, hogy a nukleáris energiatermelés fejlesztése mindkét ország energiapolitikájában meghatározó szerepet kell, hogy kapjon, mivel a régió gázenergia-függősége egyébként nehezen váltható ki, főként a hosszabb távon diagnosztizált energiaigény növekedése miatt.

Mint a konferencián szintén elhangzott, közös probléma Romániában és Magyarországon, hogy az átviteli hálózat jelentős fejlesztésére lenne szükség a Megújuló Irányelv által kitűzött 2020-as célok teljesítéséhez, de ez csak a környező országok, így a Magyarországot is érintő regionális keretek között oldható meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.