BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iszapkáosz következményei: felfüggesztett gyár, legeltetési tilalom

A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. működését Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden délután felfüggesztette, ami komoly aggodalmakat okoz Ajkán és térségében annak foglalkoztatottsági következményei miatt.

A Mal Zrt. vezetősége nem tartja hibásnak magát a kialakult katasztrófáért, és kedden délután a Kormányzati Koordinációs Bizottság budapesti ülésén kezdeményezik, hogy a hétvégén a társaság újra indulhasson. A cég továbbá irreálisnak tartja az államtitkár által említett 10 milliárd forintos kárt.

Az AEGON biztosító közleményéből kiderül, hogy az ökológiai katasztrófa, mely akár 40 négyzetkilométeres területet is érinthet, milliárdos károkat okoz, melyek fedezete megoldatlan. A zagytározót üzemeltető Ajkai Timföldgyár jegyzett tőkéje 3 millió forint és az általa kötött, vélhetően mintegy 10 millió forint értékű felelőségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. cégvezetője és Tolnay Lajos a társaság cégelnökének közleménye szerint 30 millió forint humanitárius segélyt adnak az áradás okozta települések önkormányzatainak, de átfogó biztosításuk kizárja a harmadik fél iránti kártérítés lehetőségét.

Abban az esetben, ha a társaság képességeit meghaladja a kártérítési igény, valószínűleg hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez, ismét az államnak kell majd fizetnie a helyreállítási költésgeket. Az így keletkező kötelezettségek végső esetben akár a társaság működését is veszélyeztethetik. Tolnay Lajos a társaság cégelnöke lapunknak elmondta a Mal Zrt.-nél közvetlenül 1100 fő áll alkalmazásban, a beszállítói körben pedig 1500 fő érintett a gyár működésének felfüggesztésében.

Az ajkai kistérség foglalkoztatottsági helyzetét tovább ronthatja, ha a katasztrófa következményeként a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója esetlegesen felszámolásra kerülne. Amennyiben a Mal Zrt. megszűnne, az nem csak közvetlenül a társaság által foglalkoztatottak munkalehetőségét veszélyeztetné. A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ augusztusi beszámolója szerint a térségben a munkanélküliek száma 3 152 fő, azaz 12,9 százalékos a munkanélküliek aránya a térségben.

Részleges legeltetési és takarmány-felhasználási tilalmat rendeltek el a vörösiszappal elöntött megyékben - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja.

Ajka város másik jelentős foglalkoztatója a Bakonyi Erőmű Zrt., melynek fő tevékenysége az energiatermelés, villamos energia illetve lakossági távhő, valamint ipari felhasználási céllal előállított gőz, áll a társaság internetes oldalán. A Világgazdaság információ szerint az előállított gőz 80 százalékának felvásárlója a Mal Zrt., a fennmaradó részt pedig lakossági felhasználásra termelik.

A Bakonyi Erőmű Zrt. az Euroinvest tulajdonában van, mely társaság a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel közösen gázturbinás csúcserőmű megépítése mellett döntött. A gázturbina a tervek szerint már az idei év végén megkezdi működését és akár a lakossági igényeket teljes egészében kiszolgálhatja. A Mal Zrt. esetleges megszűnése esetén a jelenleg megközelítőleg 300 főt foglalkoztató Bakonyi Erőmű Zrt. jelentős leépítéseket eszközölhet. A gázturbina üzemeltetéséhez 50 fős létszámmal is biztonságosan üzemelhet az erőmű.

A társaság jövőjétől függetlenül az már biztos, hogy a kistérség több mezőgazdasági vállalkozását és a helyi kisvállalkozókat súlyosan érintette a katasztrófa. Kolontári és devecseri mezőgazdásági üzemek működését felkellett függeszteni az iszap pusztító hatása következtében, Devecser több kisvállalkozója pedig bizonytalan időre bezárta üzletét.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.