BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb gázt adott el Európában a Gazprom

A világ legnagyobb földgáztermelője közölte, hogy a második negyedévi profitja a vártnál kisebb mértékben, 12 százalékkal csökkent, és az emelkedő orosz áraknak sikerült ellensúlyozniuk a külföldi devizában bekövetkezett veszteséget és az európai gázértékesítése csökkenését.

A Gazprom nettó jövedelme a 12 százalékos csökkenés miatt 170 milliárd rubelre (5,5 milliárd dollár) esett vissza a tavalyi azonos időszakban mért 193 milliárd rubelről. Az árbevétel viszont 21 százalékkal, 764 milliárd rubelre nőtt, amit a belpiacra és a volt szovjet köztársaságokba irányuló szállításoknak, továbbá az olaj- és az áramértékesítésnek köszönhető.

A gázeladások Európában, a Gazprom hagyományosan legnyereségesebb piacán 3,3 százalékkal estek vissza és értékük 295 milliárd rubelt tett ki. A Gazprom nettó adóssága június 30-val 29 százalékkal, 975 milliárd rubelre csökkent a december végén mért 1,37 ezer milliárd rubelhez képest.

A globális válságból való kilábalás a második negyedévben stagnált, a dél- és délkelet-európai országokban csökkent a kereslet. A Gazprom számára a hagyományosan vezető szerepet betöltő export piacok fő riválisa Oroszország, ahol a kormány emeli a gázárakat azért, hogy vonzóbbá tegye a hazai terepet a cégek számára. Eközben Európában a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint csökken a Gazprom részesedése, mert az olyan országok, mint Katar vagy Norvégia, rugalmasabb feltételekkel kínálják a gázt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.