BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szófia az EU-nál szorgalmazza a Nabucco létrehozását

A Nabucco gázvezeték-projekt meg fog hiúsulni, ha az Európai Bizottság már nem kötelezi el magát mellette - figyelmeztetett Traicho Traikov bolgár gazdasági miniszter. Bulgária éppen a napokban állapodott meg egy ötven-ötven százalékos vegyesvállalat alapításáról, az orosz Gazprommal a Déli Áramlat bulgáriai útvonalának kialakításához. A Nabucco azonban csökkentené Bulgária orosz gázfüggőségét.

A Der Standard bécsi lapnak nyilatkozva Traikov kijelentette: a Nabucco gazdaságilag nézve tökéletes projekt, ám sajnos nem tesznek eleget érdekében.  Mindenekelőtt az EU-nak kell aktivabb szerepet vállalnia.

Az EU-kötelezettségvállalás jelenleg csak szavakból áll" - figyelmeztetett. Brüsszelnek diplomáciai súlyát kell latba vetnie Türkmenisztán meggyőzésére, hogy mint földgáz-szállító a Nabucco rendelkezésére álljon - vélte Traikov.

Mivel az Iránból származó földgáz jelenleg politikailag tabu, így csak a türkmének ígéretére várnak annak érdekében, hogy egy gazdaságilag rentábilis projekt létrejövetele céljából. Ám Türkmenisztán erre csak akkor kész, ha biztos abban, hogy a Nabucco létrejön.

Traikov szerint elvárható lenne, hogy Európa egyként lépjen fel, ám a nagy EU-államok nem veszik ezt figyelembe. Ezzel szemben Oroszország mindent megtesz, hogy a konkurens Déli Áramlat megvalósuljon – mondta a gazdasági miniszter.

Mi több, a Gazprom ajánlatot tett a Bulgáriának szállitandó orosz gáz árának mérséklésére: az oroszok készek a Bulgáriának szállitandó gáz árát 2012 vége előtt 5-7 százalékos csökkentésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.