BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apad a kölcsönmunkások száma

Atipikus foglalkoztatás. Jócskán megcsappant a kölcsönmunkások száma tavaly, s a következő egy-két év sem lesz könnyű azoknak, akik ilyen atipikus munkát szeretnének. Míg 2008-ban közel hat és fél ezer vállalat biztosított ideiglenes állást közel 117 ezer dolgozónak, addig tavaly már csak négyezer-nyolcszáz cég kölcsönzött, méghozzá egyharmaddal kevesebb embert, mint egy évvel korábban. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) szerint az apadás egyik oka lehet, hogy a területet szabályozó kormányrendelet az elmúlt évben többször változott, a legutóbbi módosításkor a munkaerő-kölcsönző tevékenységhez szükséges letéti összeget jelentősen megemelte (most kétmillió forint), amelyet több cég nem teljesített, ezért tevékenységét – a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően – a munkaügyi központ felfüggesztette. A másik lehetséges ok, hogy a gazdasági válság következtében esett vissza a forgalom, számos kölcsönző cég megszűnt, felszámolták.

Az ez év júliusban létrejött Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) szerint a munkaerő-kölcsönzés viszonylag szűk körű hazánkban, a válság előtt is csak – az összes foglalkoztatotthoz képest – 2,7 százalékot tett ki, míg ez a szám Nyugat-Európában bizonyos években elérte a 15 százalékot is. A kölcsönzés helyzetét nehezíti, hogy az Európai Unió egyik irányelve jogharmonizációs kényszerhelyzetet teremt, ennek tükrében kell a hazai jogszabályokat módosítani, méghozzá úgy, hogy 2011. december 5-ig ezek életbe lépjenek. Az irányelv alapján a hazai jogszabályoknak meg kell határozni az úgynevezett ideiglenességet, vagyis hogy milyen esetekben, mennyi időre, milyen időkorláttal alkalmazható egy kölcsönzött. A másik az úgynevezett ekvivalencia elve, ez az egyenlő bánásmódot jelenti a kompenzáció tekintetében: egyenlő munkáért egyenlő bér járjon. Az MMOSZ jelenleg más érdekvédelmi szervezetekkel együtt közös munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy a kölcsönzést ne lehetetlenítse el a várható szabályozás, hanem sokkal inkább érezni lehessen foglalkoztatásbővítő hatását. Dénes Rajmund, a szervezet alelnöke, valamint a Human Centrum Kft. cégvezetője lapunknak elmondta, többek között a kölcsönzésitartam-korlát értelmezése, az ekvivalenciaelv ésszerű, az atipikus foglalkoztatáshoz is igazodó alkalmazása, a kölcsönzési díjat jelentősen emelő tipikus foglalkoztatástól eltérő felmondási jogszabályok felülbírálata miatt kívánnak lobbizni. Tegnap például a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségével tárgyalt az MMOSZ. Megállapodtak abban, hogy közösen készítenek egy kutatást, amely a sokszor torzított statisztikákat pontosítja. A jelenleg rendelkezésre álló hivatalos adatok szerint a határozatlan időre alkalmazottak által teljesített munkanapok száma átlagosan 141 nap/fő volt 2009-ben. A határozott időre alkalmazottak által ledolgozott munkanapok száma ennél lényegesen kevesebb, 85 nap/fő volt.

Dénes Rajmund tapasztalatai alapján azonban ennél lényegesen hosszabb ideig alkalmaznak a kölcsönbe vevő vállalatok például szellemi, valamint szakmai végzettségű munkaerőt, ahol akár öt év is lehet a foglalkoztatás időtartama. Az ideiglenességre vonatkozó rugalmas szabályozást külföldi példák is erősíthetik. Az angol munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó jogszabályok például egyáltalán nem tartalmaznak időkorlátot a foglalkoztatásra vonatkozóan, mégis működik a rendszer – hívta fel a figyelmet Dénes Rajmund. Az MMOSZ lobbitevékenysége abban is megnyilvánul, hogy december 9-én egy szakmai konferencián is előadnak a témáról, itt kormányzati szereplők és munkavállalói érdekképviseletek is részt vesznek. A társadalmi párbeszédnek szánt esemény célja, hogy rugalmas jogszabályi keretek közé emelje a „tiszta” foglalkoztatási keretek között megvalósuló kölcsönzést.

A 2010 egyébként már korántsem lesz olyan fekete év a kölcsönzés tekintetében, mint 2009 volt – állítja Dénes Rajmund. A szakember úgy látja, azok a szektorok, amelyeket első körben ért el a válság (feldolgozó-, autó-, gyógyszeripar, elektronika) 2009-ben első körben a kölcsönzötti státuszban lévő munkavállalóktól váltak meg, azonban mostanra – mivel a megrendelésállomány bizonytalansága miatt állandó státusba még nem mertek felvenni munkavállalókat – ismét kölcsönöznek ideiglenes dolgozókat. Az idei évben a telekommunikációs szektor tartozott a legnagyobb elbocsátók közé, itt főleg a szellemi kölcsönmunkásoktól váltak meg a telco szektor cégei.

A FSZH adatai alapján egyébként érdekesség, hogy a kikölcsönzési esetek száma az elmúlt évben is a feldolgozóiparban (79,4 ezer fő) volt a legmagasabb, itt legnagyobb számban fizikai foglalkozásúakat, ezen belül betanított munkásokat kölcsönöztek a foglalkoztatók. Ennek ellenére közel húsz százalékkal nőtt azon esetek száma, amikor egy vállalat szellemi foglalkozású dolgozót kölcsönzött. KI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.