BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vasutasok még tárgyalnának, azután jöhet a sztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) törvényi kötelességének eleget téve három munkáltatónál – MÁV Zrt., MÁV-Gépészet Zrt, MÁV-Start Zrt. – kezdeményezte a még elégséges szolgáltatás mértékének meghatározását célzó tárgyalások ismételt megkezdését a sztrájktörvény tavaly év végi módosítása nyomán - közölte az érdekképviselet hétfőn az MTI-vel.

    A VDSZSZ, a munkáltatókhoz eljuttatott levelében január 4-ét javasolja a tárgyalásra.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hétfőn este az MTI-vel azt közölte: tanulmányozza a VDSZSZ tárgyalási felhívását, és a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. Tekintettel arra, hogy a 2011-es bértárgyalások folyamatban vannak és a szakszervezet rendkívül rövid, egynapos határidőt szabott a tárgyalások megkezdésére, a MÁV vezetése az egyeztetésre válaszában 2010. január 10-ét javasolta, annak érdekében, hogy azokra kellően fel tudjon készülni - olvasható a vasúttársaság közleményében.

    A VDSZSZ, délutáni közleményében emlékeztet: a sztrájktörvény 2010. december 31-én hatályba lépett módosítása értelmében a jövőben csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatások mértékéről, vagy – megállapodás hiányában – bíróság dönt erről. A törvénymódosítás a folyamatban lévő sztrájk előtti egyeztető eljárásokra is vonatkozik, a VDSZSZ ezért kezdeményez egyeztetést a munkáltatókkal - olvasható a közleményben.

    A szakszervezet 2008. január 7-én indított kollektív munkaügyi vitát a MÁV Csoport több vállalatánál, az ennek keretében megtartott egyeztetések sorra eredménytelenek voltak, emiatt sztrájkot kezdeményeztek. A szakszervezet a munkabeszüntetést ugyan több alkalommal felfüggesztette, ugyanakkor követeléseitől a mai napig nem állt el, a sztrájkfelhívást nem vonta vissza - hangsúlyozza az érdekképviselet közleménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.