BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágán végződhet a síelés

A külföldre utazóknak érdemes üzleti biztosítást kötni az EU-kártya mellé

Az európai uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a külföldre utazó magyarok a hazai kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a sürgős gyógyító beavatkozásokat. Mivel „az ördög a részletekben rejlik”, utazás előtt érdemes tájékozódni.
Az orvosilag szükséges külföldi ellátást az európai egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal lehet igénybe venni. A téli és a nyári utazási szezonban váltják ki a legtöbben ezeket az iratokat az illetékes egészségpénztáraknál, ezt személyesen vagy postai úton lehet megtenni. E nyomtatványokkal az Európai Gazdasági Térség államaiban ugyanaz a szolgáltatás jár a magyar betegnek, mint az adott ország biztosítottjainak. Az elmúlt évben egyébként 450 680 kártyát és 24 204 kártyahelyettesítőt adott ki az OEP a külföldre utazó magyaroknak.

Tavaly EU-kártyával és az azt helyettesítő nyomtatvánnyal külföldön igénybe vett gyógykezelések után több mint 15 ezer számla érkezett az egészségpénztárhoz, ezekre 2,3 milliárd forintot utalt át a társbiztosítóknak. Mivel a számlák nem naptári évenként érkeznek be az OEP-hez, az összeg nemcsak a tavalyi, hanem az előző évben kapott ellátások ellenértékét is tartalmazza.

Megtudtuk azt is, hogy tavaly 23 500-nál több külföldit láttak el a hazai egészségügyi intézményekben, az utánuk kiállított számlák összege 219,4 millió forint. A hazai és a külföldi ellátások értéke közötti különbség egyik oka, hogy nálunk lényegesen olcsóbbak a díjtételek.
A külföldre utazó magyaroknak jó tudni, hogy ha az adott ország biztosítottjainak önrészt kell fizetni az ellátásért, azt ők is kötelesek maguk viselni. Érdemes felkészülni például arra, hogy a síparadicsomairól híres Franciaországban és Svájcban a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségét teljes öszszegben, helyben ki kell fizetni. A pénzt a hazatérés után téríti meg az OEP, ennek összege az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő lehet. Például ha a svájci egészségbiztosító a költségek 80 százalékát állja, akkor a magyar egészségbiztosító is csak ilyen mértékű térítést nyújt, a fennmaradó hányad a beteget terheli. Ha valaki külföldön EU-kártya nélkül vesz igénybe háziorvosi, szakorvosi vagy kórházi sürgős ellátást, azt ki kell fizetnie, de az itthon bemutatott számla alapján a pénzt visszatéríti az OEP.
Az EU-kártyával vagy az azt helyettesítő dokumentummal egyébként csak a közbiztosítókkal szerződésben lévő orvosnál lehet igénybe venni az orvosilag indokolt sürgős beavatkozásokat. A magánorvosoknál kapott szolgáltatás teljes költségét a betegnek kell állnia, az OEP utólag sem téríti azt meg. Ezért célszerű minden esetben közkórházhoz fordulni.
A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, valamint a völgybe szállítás rendszerint az adott ország biztosítottjainak is díjköteles. Ezért a kiutazás előtt ajánlott szabadidő- és sportbiztosítást kötni, esetleg a hitelkártyákhoz tartozó biztosítást igényelni. Hegyi mentés és helikopteres mentőszállítás esetén számítani kell arra, hogy a mentés díját a mentőszolgáltató kiszámlázza. Gyakran a helyi egészségbiztosítás a számla összegének csak egy előre meghatározott fix részét fizeti vissza. Ausztriában például a hegyi mentés számlájának összegétől függetlenül legfeljebb 800 eurónak megfelelő összeg téríthető.

Az EU-kártya jogosítványa

Csak a közbiztosítóval szerződött szolgáltatónál érvényes

Csak az orvosilag sürgősen szükséges ellátásokat fedezi

Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs

Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg

Utasbiztosítás jogosítványa

Magán-egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele

A szerződés szerinti ellátásokat fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást stb.)

A költségeket a kötvényben meghatározott összegig vállalja

A közbiztosításoknál fizetendő önrész összegét is állja


Csak a közbiztosítóval szerződött szolgáltatónál érvényes

Csak az orvosilag sürgősen szükséges ellátásokat fedezi

Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs

Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg

Utasbiztosítás jogosítványa

Magán-egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele

A szerződés szerinti ellátásokat fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást stb.)

A költségeket a kötvényben meghatározott összegig vállalja

A közbiztosításoknál fizetendő önrész összegét is állja Tervezett ellátás Előre tervezhető külföldi beavatkozásokért is fizet az OEP, ha azokat itthon nem lehet elvégezni, s az illetékes orvosi szakma javasolja. Ilyen beavatkozás például a tüdőtranszplantáció, az élő donoros gyermekmáj-átültetés, a spe-ciális gerincműtét és a DNS-vizsgálat. Az engedélyezett külföldi gyógykezelésekre tavaly november végéig 938,5 millió forintot fizetett a biztosító. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.