BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egekben az élelmiszerárak a két "óriás" miatt

Világszerte drasztikusan emelkedhetnek az élelmiszerárak, ha nem fordul jobbra az időjárás Kínában és Indiában.

 A föld két legnépesebb államát évtizedek óta nem látott aszály sújtja, pedig az árak már így is történelmi magasságban vannak. A figyelem eddig elsősorban Kína felé fordult, ott ötmillió hektáron nincs eső négy hónapja – ez több, mint fél magyarországnyi terület.

Ma Ven-feng mezőgazdasági szakértő az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, március vagy április lehet a kritikus időszak, ha addig nem javul a helyzet, a búzatermelésben tízmillió tonnánál is nagyobb veszteséggel kell számolni. A következő néhány hétben még valószínűleg el lehet kerülni az összeomlást, a jelentős búza- és rizstartalékoknak köszönhetően. A későbbiekben azonban Kína az import fokozására szorulna, ez világszerte felnyomná az élelmiszerárakat.

Ennél is súlyosabb lenne azonban a krízis, ha az indiai időjárás is a mostanihoz hasonló maradna. Márpedig a szakértők nem várnak jókat, sőt, Ma Ven-feng szerint ott még a kínainál is súlyosabb szárazság következhet.

Ami ennél is komolyabb probléma: az indiai készletek jóval kevesebb időre lehetnek elegendők, mint amennyivel Peking bír. Pedig a kínai árak már az aszály előtt is komolyan emelkedtek, a legutolsó, novemberi adatok szerint a gabona 14,7 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO pedig néhány napja közölte: az élelmiszerár-index most van a legmagasabb pontján azóta, hogy 1990-ben bevezették ezt a mutatót. Csen Lej vízügyi miniszter bejelentette, hogy közvetlen gyorssegélyként 2,2 milliárd jüant (66 milliárd forintot) osztanak ki.

Programot indítanak kínában a víz megőrzéséért

Miközben Kína néhány pontján háromszáz éve nem tapasztalt aszály van. A hatékonyabb vízgazdálkodásért hamarosan szigorú rendelkezéseket vezet be a kormány – ezeket a célokat sokan már most az idei év legkomolyabb pekingi vállalásának tekintik.

A vízgazdálkodásra jelenleg évente 200 milliárd jüant (6000 milliárd forint) fordítanak, a terv ezt megkétszerezni 2020-ig.

Változtatásra valóban szükség van, hiszen egy kínai lakos vízfogyasztása napjainkban a globális átlagnak csupán a 28 százaléka.

A vízgazdálkodásra jelenleg évente 200 milliárd jüant (6000 milliárd forint) fordítanak, a terv ezt megkétszerezni 2020-ig.

Változtatásra valóban szükség van, hiszen egy kínai lakos vízfogyasztása napjainkban a globális átlagnak csupán a 28 százaléka. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.