BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg a határidő a határon átívelő pályázatoknál

Három - a szerb, a szlovák és a román - határon átívelő pályázati felhívásnál is ügyelni kell arra, hogy közel a beadási határidő.

A Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében február 14-ig lehet pályázni gazdasági és társadalmi összefogást erősítő programok, környezetvédelmi projektek, kulturális és üzleti együttműködések, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatására. A kiírás szerint nonprofit szervezetek, így például helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, alapítványok, egyesületek, oktatási intézmények, kamarák igényelhetnek európai uniós forrást projektjükhöz. Itt a rendelkezésre álló EU-keret öszszesen 12,36 millió euró.

A hasonló magyar–szlovák pályázati felhívásnál 10,36 millió euró az előirányzat. Erre február 28-ig adhatók be a támogatási kérelmek. A támogatható tevékenységek közül üzleti együttműködések elősegítésére, klaszterek, üzleti partnerségek és hálózatok létrehozására, az üzleti információáramlás javítására 1,93 milliós az előirányzat, és az elnyerhető összeg 0,25–1 millió euró projektenként. Vízgazdálkodás, árvízvédelem támogatására 5 millió áll rendelkezésre, s 0,5–2,5 millió euró az elnyerhető támogatás.

A Magyarország–Szlovákia program tervek, tanulmányok elkészítésére és képzésekre is ad pénzt. Az ezekre előirányzott keret 720,59 ezer euró, ebből 200–400 ezres támogatást kaphat egy-egy projekt. Az internetkiépítettség területi különbségeinek csökkentésére és a határtérség internet-hozzáférésének biztosítására 2,2 milliót biztosít a szóban forgó kiírás, és az elnyerhető összeg 0,2–1 millió euró. Támogatja a program a közösségi csatlakozással összefüggő információáramlás elősegítését is. Itt a keret 500 ezres, az elnyerhető összeg 100–250 ezer euró projektenként.

Március 1-jéig várják a pályázatokat a Magyarország–Románia program felhívására. A támogatható tevékenységek köre itt is széles. A határon átnyúló közlekedés fejlesztését célzó tervek elkészítése és a hírközlés fejlesztése mellett lehet természetvédelmi, valamint az üzleti együttműködést elősegítő projektekkel is pályázni. Támogathatók a közös kutatások és a k+f tevékenységekben érintett szektorok közötti együttműködések, akárcsak az oktatási, munkaerő-piaci és egészségügyi/veszélyelhárításban részt vevő intézmények közötti kooperáció felpezsdítése. A jogosult pályázók köre itt is azokat a közcélú tevékenységet folytató nonprofit szervezeteket öleli fel (állami intézmények, helyi közigazgatási szervezetek, civilszervezetek, kereskedelmi kamarák), amelyek a határtérségben tevékenykednek, és a határ túloldalán lévő szervezetekkel együtt egy közös projektet kívánnak megvalósítani. Ennél a kiírásnál a legnagyobb, összesen 20,72 millió euró az előirányzott keret.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Magyarországnak a kohéziós politikai európai területi együttműködés célkitűzése keretében az EU tagjai közül Ausztriával, Romániával, Szlovákiával és Szlovéniával, az unión kívül pedig Horvátországgal és Szerbiával van kétoldalú határon átívelő programja 2007–13 között. Egyidejűleg négyoldalú határon átívelő együttműködést valósít meg a magyar–ukrán–szlovák–román program. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.