BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét háború? - Adócsalással vádolja a Google partnereit Kína

A kínai hatóságok megállapították, hogy három, a Google-hoz kötődő vállalat megszegte az adószabályokat és továbbra is keresi az adóelkerülés lehetőségét.

Erről az Economic Daily című kínai állami lap számolt be csütörtöki számában, felvetve annak a lehetőségét, hogy emiatt az internetes óriásra nagyobb nyomás nehezedik majd. A Google azzal reagált a kínai jelentésre a Reuters kérdésére, hogy nyilatkozatban szögezte le: teljes mértékben betartja a kínai adószabályokat.

Az Economic Daily a három céget "a Google kínai vállalataiként" nevezte meg, de nem egyértelmű, hogy a vállalatokat a Google maga irányítja vagy pedig esetleg olyan különálló jogi személyek, amelyek üzleti kapcsolatban állhatnak vele, például reklámok értékesítésével. A kínai jelentés szerint "a hatóságok már kivizsgálták és megbüntették a három társaságot, a törvénynek megfelelően.

A hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel ismét feszültté válhat a Google és Peking viszonya, függetlenül attól, hogy a tudósítás megalapozott-e. A múlt évben a két fél többször összeütközésbe került, mivel a Google a kínai állami cenzúrát megkerülve működött az országba, miután feltételezhetően kínai hackerek feltörték több emberi jogi aktivista Gmail fiókját. Az akciót a Google a cég ellen irányuló támadásnak tekintette és válaszlépésként a teljes webes levezőrendszerét titkosította. Kína és a Google viszonya később látszólag normalizálódott, de a mostani incidens ismét felszíthatja a feszültségeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.