BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átveszik az uralmat az „okosok"

Át kell gondolniuk a mobilpiaccal összefüggő stratégiájukat az elektronikai termékek bérgyártóinak. Közülük is főleg azoknak, amelyek portfóliójában nagy arányban szerepelnek a hagyományos készülékek.

Ezeket ugyanis fokozatosan felváltják az okostelefonok, melyek gyártásához még erősen ragaszkodnak az eredeti márkák. Az előbbi termékkategóriában időről időre már némi zsugorodás is megfigyelhető, míg az utóbbi eladása két-három számjegyű növekedést is mutat. A hagyományos készülékek összeszerelését elég régen kiszervezték az EMS-iparba a márkák, az okostelefonokét viszont még jó ideig meg akarják tartani maguknak. Így azoknak a bérgyártóknak, amelyek portfóliójában nagyobb arányban szerepel az előbbi szegmens, a kapacitásaik megtartása érdekében vagy más termékek után kell nézniük, vagy reménykedniük abban, hogy előbb-utóbb az okostelefonok zöme is átkerül a szerződéses zónába.

Az iSuppli előrejelzése szerint a következő négy évben a bérgyártók részaránya a világ mobilkészülék-piacán nem éri el a 30 százalékot. Voltak már ennél rosszabb helyzetben is, a 2008–09-es válság idején 25 százalékra süllyedt ez az arány, amely 2014-re jó esetben 28 százalékot érhet el – áll a jelentésben. Igaz, a kétezres évek közepén viszont a 31 százalékot is meghaladta a részesedésük, azzal az eséllyel, hogy lehet ez még jobb is. Aztán közbeszólt a recesszió, és a márkák a szükséges költségcsökkentést a belső kapacitások védelmével, a külsők leépítésével oldották meg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.