BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima az egész gázpiacot megrengeti

A Barclays Capital elemzése szerint a fukusimai katasztrófa nyomán kieső energia pótlására használt folyékony gáz LNG a következő évben szűkössé teszi majd a globális piacot.

A március 11-i japán földrengést követően leállt a fukusimai erőmű, a japán kormány pedig a közelmúltban egy további atomerőművet is lekapcsolt, biztonsági kockázatokra hivatkozva. Az emiatt kieső jelentős energiamennyiséget többe között folyékony gázzal pótolhatja Japán, az LNG bevetése azért is kézenfekvő, mert ez az energiahordozó – folyékony voltának köszönhetően – könnyen szállítható.

A Barclays Capital elemzése szerint a földrengés miatt napi 56,6 millió köbméterrel emelkedik Japán LNG importszükséglete a következő évben. Ehhez hozzáadódik még a Korea és India részéről jelentkező magasabb kereslet, valamint az a tény, hogy Kína és Thaiföld új gázzá alakító terminálokat épít. Ezek együttes hatására a Barclays számításai szerint az éves LNG import Ázsiában meghaladja az 566 milliárd köbmétert - jelenti a Platts.

Eközben a folyékonnyá alakítási kapacitás várhatóan csak mintegy 28 millió köbméterrel növekszik globális szinten, az ismételt gázzá alakításhoz használt üzemek kapacitása pedig 57 millió köbméterrel emelkedik. Az elemzők szerint további ellátási kockázatot jelentenek a nigériai zavargások, hiszen az afrikai ország biztosítja a Franciaországba, Spanyolországba és Portugáliába irányuló LNG import 60 százalékát. A globális kereskedelemben fontos szerepet betöltő Egyiptomba és Jemenben tapasztalható bizonytalanság szintén negatívan befolyásolja az LNG piacot. A Barclays szerint Európának az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat segítségével, vezetékes gázzal kell kipótolnia a lecsökkent LNG kínálatot.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.