A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 márciusában 0,9 százalékkal mérséklődött, míg negyedéves szinten lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a márciusi eladások 0,5 százalékkal elmaradtak az előző hónaptól – derül ki a KSH legutóbbi gyorstájékoztatójából.
A számok komoly csalódást okoztak, elemzők ugyanis az előző hónapokhoz hasonlóan növekedést vártak: a Bloomberg hét szakértő megkérdezésével összeállított konszenzusa 0,2 százalékos gyarapodást valószínűsített.
A mezőgazdasági termelőiár-színvonal 2010-ben jelentősen, 17 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, miközben az élelmiszerek fogyasztói ára ennél kisebb mértékben, 3 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek fogyasztói ára az ezredfordulótól folyamatosan növekedett, 2010-ben 92 százalékkal haladta meg a 2000. évi szintet, az éves termelői áraknak viszont emelkedő és csökkenő periódusai is voltak, összességében fele akkora (46 százalékos) változással a 2000. évi árszinthez képest.
Éves alapon 47,5 százalékkal emelkedtek az agrárárak ez év februárban, amelyet főleg a növényi termékek 67,9 százalékos drágulása idézett elő a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az élő állatok és állati termékek ára csupán 13,3 százalékkal emelkedett. Legnagyobb mértékben a gabonafélék és az olajos magvak drágultak. A búza ára éves alapon 139 százalékkal kúszott feljebb, tonnája ez év februárban már 73 400 forintba került. Eközben a kukorica tonnánkénti ára 54 900 forintra nőtt, ez 81 százalékkal magasabb, mint 2010 februárjában. Az ipari növények termelői ára 35,7, ezen belül az olajnövényeké 61 százalékkal emelkedett a tavaly februárihoz képest.
Ezek a termékek alapanyagként szolgálnak számos élelmiszeripari végtermék számára, így várható lenne, hogy mindez előbb-utóbb átkerül a fogyasztói árakba. Ám az adatokból az világlik ki, hogy a fogyasztói áremelés sokáig részben elmaradt, részben nem követte az indokolható mértékben a termelői árak emelkedését. Természetesen a különböző termékcsoportok fogyasztói árai rendszerint késve követik az alapanyagok árát. Az élelmiszerek esetében ez rendszerint a hosszabb életciklusú termékeknél tipikus. Míg tehát a zöldségek, vagy a tej árában gyorsan jelentkezik az áremelkedés, a baromfihús esetében már lassabban, a sertéshús-árak esetében pedig gyakran akár egy év is lehet, mire számottevő árnövekedést el tudnak ismertetni a beszállítók a kiskereskedelemmel. Figyelembe véve az élelmiszerek ilyetén tulajdonságát, még így is az látszik az adatokból, hogy a fogyasztói árak tulajdonképpen nem, vagy nem megfelelően követik a termelői árakat.
Az is jellemző, hogy a fogyasztói árakon hosszabb ideig megfigyelhető egy-egy hullám, tehát egy termelői ármozgás késve, de rendszerint hosszabb ideig hat a fogyasztói árakon. A kristálycukor ára Magyarországon például 2010 végétől növekszik, a cukorrépa felvásárlási árának csökkenése mellett is. A kereskedelem nem csinál mást, mint hogy ott emel árat, ahol a feldolgozóipar átadása drágul, az erős árverseny miatt máshol erre nincs módja – szögezte le lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hozzátette: valóban megfigyelhető az, hogy legjobban a termelői árak nőnek, ennél kisebb mértékben emelkednek a feldolgozóipari árak, és a fogyasztói áremelkedés a legalacsonyabb mértékű.
A jelenlegi kiskereskedelmi visszaesés egyértelműen az árak növekedésével magyarázható – vélekedett a főtitkár. A nemzetközi környezetet figyelembe véve az élelmiszerkereskedelem egészében lassú árcsökkenést tart valószínűnek Vámos György, hozzátéve, hogy bizonyos termékek esetében még előfordulhat drágulás is, tehát ez a trend erős hullámzás közepette valósul meg.
Vámos György kifejtette: a kereskedelem messzemenően támogatja az élelmiszereket terhelő áfa csökkentését. A nagyon erős árverseny miatt nem kétséges, hogy ennek a lépésnek azonnal lenne árcsökkentő hatása, tévedés azt hinni, hogy a kereskedelem az ilyen különbözetet „lenyeli” – hangsúlyozta Vámos.
Az áfacsökkentés hatására az élelmiszerárak hullámzása természetesen nem szűnne meg, de alacsonyabb árak mellett történne mindez. És bár a költségvetésnek átmenetileg kiesése lenne, a növekvő fogyasztás, a kereslet egy részének belföldre való áttevődése és a mérséklődő feketekereskedelem miatt már középtávon kedvező lépés lenne a forgalmi adó csökkentése – mondta Vámos György.
Termelői és fogyasztói: eltérő indexek A mezőgazdasági termelői árak a termelőktől (továbbértékesítésre, feldolgozásra, fogyasztásra) vásárolt mezőgazdasági termékek átlagos árai, a fogyasztói árak pedig a háztartások (lakosság) által saját, fogyasztói felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások átlagos árai. Fontos körülmény, hogy a termelői árak áfa nélküli, míg a fogyasztói árak forgalmi adóval növelt értékeket tartalmaznak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.