BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma megnyílik az orosz piac?

Dacára a sajtóban megjelent híreknek, még mindig nem szállíthattak a magyarok zöldséget Oroszországba, a keleti partner csak ígéretet tett a német járvány miatti tilalom feloldására. Az orosz tiszti főorvos csak mától engedélyezheti a szállítást.

Bár a Vidékfejlesztési Miniszté-rium már július 11-én azt közölte, hogy újra megindulhatott a magyar zöldség-gyümölcs export Oroszországba, a hazai árut továbbra is visszafordítják az orosz vámosok. Oroszország néhány hete valóban ígéretet tett a németországi hasmenéses járvány miatt elrendelt exportstop feloldására, ám a gyakorlatban mind ez idáig nem indult újra a kereskedelem. Az orosz fél ugyanis országonként oldja fel a tilalmat. Az engedélyt elsőként Hollandia és Belgium kapta meg június 28-án.

A legújabb hírek szerint pénteken a magyar zöldségek oroszországi exportjának mától való felújítását engedélyezte ugyan az orosz tiszti főorvosi hivatal, de csak a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat bizonyító hivatalos papírok meglétének feltételével.

A sajtóban már két hete az a hír szerepelt, hogy Oroszország feloldotta a magyar zöldségre vonatkozó tilalmat, de az orosz végrehajtó hatóságok erről még nem tudnak, a vámon bizony megállítják és visszafordítják a Magyarországról érkező szállítmányokat – mondta el a Világgazdaságnak Rettiger Péter. A zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó Astero Kft. évi egymilliárd forintos forgalmának megközelítőleg felét bonyolítja Oroszországgal. A cég döntően gyümölcsöt, így például friss cseresznyét, meggyet és barackot szállít a keleti országba. A gyümölcsre nem vonatkozott a tavaszi exporttilalom, így az azóta is akadálytalanul kijut Oroszországba. Az Astero tavaszonta azonban nagyobb mennyiségben zöldséget is exportál az orosz piacra. „Szerencse, hogy az idén még a botrány előtt le tudtuk bonyolítani a szállításokat. Azóta is lenne eseti jelleggel megrendelésünk zöldségre, például paprikára – tette hozzá Rettiger. – A helyzet tisztázása érdekében közvetlenül az orosz vámhatóságokat kerestük meg, ahol elmondták: a tilalmat a Belgiumból, Hollandiából és Németországból származó zöldségfélékkel szemben oldották fel, a Magyarországról származó árut továbbra is tilos bevinni Oroszországba. Az orosz fél látnivalóan enged a nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező országoknak, és a gyengébbeket hozza hátrányos helyzetbe. A hírekkel ellentétben tehát az orosz fél továbbra sem fogadja az árut, a vámosok megállítják az ilyen szállítmányokat” – mondta el az ügyvezető, aki hozzátette: „Még az ilyen eseti jellegű megrendelések elmaradásával is több millió forintra tehető a bevételkiesésünk. Ez az összeg nem veszélyezteti a cégünket, az igazán nagy baj azonban az ellentmondásos kommunikáció.” Rettiger Péter úgy véli, ha a következő tavaszig nem rendeződne megnyugtatóan az Oroszországba irányuló export, akkor az jelentős hátrányt és károkat okozna a hazai gazdáknak és kereskedőknek egyaránt.

„Ha a legújabb hírek szerint hétfőtől valóban a gyakorlatban is lehet majd szállítani a magyar árut Oroszországba, akkor lehetne folytatni az orosz piacépítést” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Mártonffy Béla. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója rámutatott: „Magyarországról döntően gyümölcs, azon belül is javarészt feldolgozott konzerváru megy a hazai export 10 százalékát felvevő orosz piacra, a zöldségkivitel aránya ma alacsonyabb, mint a rendszerváltás idején volt. Az ágazati szereplők azonban jelentős piacépítési munkát folytatnak a valamikor jelentős felvevőnek számító Oroszország visszaszerzésére, amely azóta Hollandiától, Törökországtól és Azerbajdzsántól vásárol nagy mennyiségben zöldséget. Marketingtevékenységet azonban nem lehet úgy folytatni, hogy konkrét áruval nem vagyunk jelen.”

Milliárdokra rúg a számla

Az zöldség-gyümölcs ágazat hazai szereplőinek becslések szerint eddig 8-10 milliárd forintnyi kárt okozott a németországi hasmenéses járvány nyomán kialakult piaci visszaesés, a botrány csúcsán hetente 2 milliárdot vesztettek a magyarok. A magyar termelők legfontosabb célországai az Európai

Unióban tavasszal néhány hétig szinte nem vásároltak zöldséget, így a szezon rendkívül rosszul alakult a gazdák és a kereskedők számára.

A magyar termelők kárenyhítésének a Vidékfejlesztési Minisztériummal folytatódó tárgyalásai jelenleg mindössze 500 millió forintról szólnak. Nehezíti a helyzetet az is, hogy a kár jelentős része egyáltalán nem dokumentált.

Az árak jelenleg is 25-30 százalékkal alacsonyabbak a szokásosnál, és a kereslet is 70 százaléka az ilyenkor megszokott intenzitásnak.

Unióban tavasszal néhány hétig szinte nem vásároltak zöldséget, így a szezon rendkívül rosszul alakult a gazdák és a kereskedők számára.

A magyar termelők kárenyhítésének a Vidékfejlesztési Minisztériummal folytatódó tárgyalásai jelenleg mindössze 500 millió forintról szólnak. Nehezíti a helyzetet az is, hogy a kár jelentős része egyáltalán nem dokumentált.

Az árak jelenleg is 25-30 százalékkal alacsonyabbak a szokásosnál, és a kereslet is 70 százaléka az ilyenkor megszokott intenzitásnak.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.