BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazatérés nehézségei

Kiküldetés után. Bár mostanában inkább arról szólnak a karrierhírek, hogy a magyar ügyvezető/vezérigazgató távozik az állásából, s helyére külföldi topvezető érkezik, azért az sem ritka, hogy egy-egy felső vezetői pozícióba külföldön élő, dolgozó magyart hívnak haza. Bár kevesen foglalkoznak vele, de nem csak az a nehéz, amikor a munkavállaló egy új országba kerül és egy idegen kultúrába kell beilleszkednie, sokszor a hazatérést és az azzal járó „kultúrsokkot” sem könnyű feldolgozni – fogalmazott lapunknak Cziczárdi Györgyi, az Expat-Center Kft. ügyvezető igazgatója. Ez általában annál nehezebb, minél tovább tartott a kiküldetés és minél távolabbra esett az otthontól.

Mit érez egy vezető, aki több év után tér vissza Magyarországra? Legfőképp azt, hogy idegen a saját otthonában – mondta Cziczárdi Györgyi. A szakember hozzátette: hazatérve egy hosszú útról az ember általában izgatott, s minden élményét meg szeretné osztani a többiekkel, ám ekkor veszi észre, hogy nemcsak ő, hanem a többiek is változtak az évek során, és semmi sem olyan, mint azelőtt. Amikor valaki új életet kezd, az egy elég bonyolult, pszichikai, lelki és közvetetten fizikai tüneteket is produkáló időszak. Ez hazatéréskor ugyanúgy jelentkezhet, mint egy kiküldetés megkezdésekor. A hazatérés után, ha valaki azonnal elhelyezkedik, akkor a cég HR-csapata sokat segíthet neki. A HR feladata az, hogy a munkavállalóknak megkönnyítsék ezt az időszakot; ehhez először is meg kell érteni, hogy mi zajlik a hazatérők fejében. E nélkül a HR sem tud segíteni, mert nem ismerik fel, hogy az adott viselkedés és a teljesítmény hiánya miből fakad, és milyen időtávon, mivel lehet „gyógyítani” – mondta Cziczárdi Györgyi.

Jó megoldás lehet egy belső tréning a hazatérőknek. Az új emberekkel, az elutazás óta kialakult vállalati szabályokkal való megismerkedés segít az akklimatizálódásban. Ha kiküldetésről van szó, az is segíti a visszarázódást, ha van lehetőség a kapcsolat fenntartására az otthoni munkatársakkal. Hasznos lehet az is, ha a hazatérőnek van lehetősége

vissza-visszatérni a kiküldetés helyszínére, vagy legalább kapcsolatban maradni az ottani kollégákkal. Ez nemcsak ez emlékek, de az ott felszedett tudás, új szemléletmód megőrzésében is segít, amelyet aztán az otthoni környezetben is kamatoztathat. n VG

Kiküldetés után topvezetői poszt

Ez év jú-liusától a Henkel Magyarország Kft. új ügyvezetője dr. Fábián Ágnes. A ragasztástechnológiák üzletág igazgatói pozíciójából kerül az egész magyar vállalat élére. A közgazdasági végzettségű felső vezető 15 éve dolgozik a Henkelnél. Értékesítési területen kezdte kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserként, majd a Henkel CEE anyavállalat központjába került Bécsbe, ahol a ragasztástechnológiák üzletág regionális értékesítési vezetője volt. Tavaly kezdett újra a magyar vállalatnál üzletág-igazgatóként, majd a távozó Dieter Knoll pozícióját ajánlotta fel számára a Henkel. Knoll is kiküldésben volt. Az osztrák pénzügyi szakember négy év ukrajnai és 21 hónap magyar kiküldetés után az anyavállalatnál, a Henkel Central Easten Europe-nál (Henkel CEE), Bécsben dolgozik tovább.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.