BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes sokat edzeni az önismeretünket

Ötlet. A sikeres döntésekhez, az erőtartalékaink felméréséhez, a céljaink helyes meghatározásához önismeretre van szükség. Ahhoz, hogy helyes karrierutat tervezzünk magunknak, a reális énkép nélkülözhetetlen. Autodidakta módon is fejleszthető az önismeret, akár otthon is lehet „edzeni” – állítja Gundert Péter Párizsban élő közgazdász-pszichológus.

A szakember szerint az egyik legjobb fejlesztő gyakorlat, ha életúttérképet rajzolunk eddigi éveinkről. A jó térkép nemcsak a sikereket, pozitív történéseket jelöli, hanem a kudarcokat, érzelmi mélypontokat is – fogalmaz a szakember. Az életutat érdemes megrajzolni, s rajta három grafikonnal ábrázolni az elmúlt időszak teljesítményeit, kapcsolatait és érzelmi fejlődését. Ezek minőségét az y tengely jelöli a koordináta-rendszerben, míg az x tengelyen a korszakok jelennek meg. Az időszakokat tetszés szerint változtathatjuk, az időtengely iskolás korig is visszanyúlhat, de lehetőség van arra is, hogy csak az elmúlt öt-tíz év életútját elemezzük. A három grafikon hegyei-völgyei és metszéspontjai sok tanulságot elárulnak magunkról, és azt is megmutatják, hogy egy-egy hullámvölgy után mennyi idő alatt sikerült talpra állnunk, vagy milyen sokáig bírtuk a csúcson. A sikerek elviseléséhez ugyanúgy erő kell, mint a kudarcok feldolgozásához – fogalmaz Gundert Péter. A grafikonok metszéspontjai mutatják, hogy a teljesítmény növekedése és a kapcsolataink minősége mennyire függ össze. Míg a magányos farkas típusoknál nem vagy csak nagyon ritkán metszi a két görbe egymást, addig a biztonságra törekvőknél szinte mindig találkozik egymással. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.