BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ legnehezebb állásai

Az alábbi állásokat nézegetve talán sokan úgy gondolják majd, hogy mégsem olyan rossz az a munkakör, amelyet épp betöltenek

Börtöngondnok, mobilvécé-tisztító, szénbányász, gyermekvédelmi szakember – több mint egy tucat olyan állást mutatunk be, amely egy internetes portál szerint a világ „legszörnyűbb, legnehezebb, legstreszszesebb, legpiszkosabb” munkái közé tartozik. Szakértőink segítségével tippet adunk arra, mit lehet kezdeni a napi rutin miatt felgyülemlő stresszel.

Nem mindenki szereti a munkáját: néhányan a hosszú munkaidőt utálják, az ingázást, a túlzott elvárásokat, a főnököt vagy szimplán a tudatot, hogy el kell hagyni az otthonukat. A Career Overview portál összegyűjtötte azokat az állásokat, amelyeket tényleg van ok utálni: a stressz, a kiégés veszélye, a fizikai megerőltetés, a sokszor gyomorforgató munkakörülmény valóban indok arra, hogy valaki várja a munkaidő végét. Az alábbi állásokat nézegetve talán sokan úgy gondolják majd, mégsem olyan rossz az a munkakör, amelyet épp betöltenek. Íme 15 nehéz, kockázatos, piszkos munka.

1. SzénbányásZ

Az egyik legveszélyesebb állás a világon és talán az egyik legpiszkosabb is. A föld alatt a bányászoknak hidegben, zajban, sötétben kell dolgozniuk, néha talajvízben állnak egész nap. A szénpor belégzése különböző egészségügyi problémát, többek között tüdőbajt okoz, amelyet „fekete tüdőnek” is szoktak hívni.

2. Szabadúszó

„Ugyan, nekik miért lenne rossz?” – tehetik fel a kérdést most többen. „Hiszen övék a világ, úgy osztják be az idejüket, ahogy akarják!” Ám nincs könnyű dolguk. Ünnep, vasárnap ide vagy oda, bármikor „zaklathatják őket” otthon, nem mondhatják, hogy most épp betegek, ezenkívül meg kell találniuk a munkájuk és a magánéletük közötti összhangot, s anyagilag is kiszolgáltatottak.

3. Szennyvíztisztító

Talán nem is kellene indokolni, hogy ez a nehéz és „illatos” munka mit keres ebben a listában. Nem elég, hogy a dolgozóknak emberi hulladékot kell tisztítaniuk, de az életüket is kockára teszik. Nincs védőfelszerelésük, különböző vegyi anyagoknak vannak kitéve.

4. Fakitermelő

Veszélyes és munkaigényes, sok szabadban töltött időt igényel, rossz időjárási körülmények között, hosszú ingázásokkal egybekötve. A munka megerőltető, veszélyesek például a kidőlő fák, az ágak, a mozgó gépek.

5. Börtöngondnok

Ha valaki a munkáját stresszesnek tartja, akkor gondoljon erre az állásra. A börtöngondnok feladata az egész intézmény irányítása, elítélt bűnözőkkel kell nap mint nap dolgoznia. Azoknak ajánlják ezt az állást, akiknek kötélből vannak az idegei.

6. Hegyi mentő

A legtöbb hegyi mentő önkéntességi alapon végzi ezt a munkát. Ingyen, másokért olyan veszélyekkel néznek szembe, mint a hideg, a magasság és a halál – igazán lenyűgöző.

7. Iskolai tanár

Ők a meg nem énekelt hősök. Habár összehasonlítva a többi listán szereplő állással, itt valószínűleg senki sem veszti az életét munka közben, az elme veszélybe kerülhet. Hálátlan diákok, generációk nevelése és egyéb iskolai gondok – ezekre panaszkodik a legtöbb tanár.

8. Vas- és építőipari

munkás

Az átlagnál nagyobb számban vannak kitéve a halálos kimenetelű baleseteknek. Ezek megelőzése céljából kötelező számukra a biztonsági ruha viselése. A legtöbben egész évben a szabadban dolgoznak, nehéz tárgyakat cipelnek extrém hidegben vagy melegben. És ezt még megfejeli az is, hogy nemegyszer magasban kell végezni a munkát.

9. Mobilvécé-tisztító

A legtöbb ember kétszer is meggondolja, hogy igénybe vegye-e a pottyantós mobilvécét vagy sem, főleg, ha az nem valami tiszta. Akik tisztítják ezeket, vákuummal kiszívják a tartalmukat és egy gyűjtőtartályba helyezik azt. Itt meg is állhatnánk, de nem, ugyanis ezek után összegyűjtik a szétszórt vécépapírokat, majd egy nagynyomású tömlővel az egész WC-t lemossák.

10. Temetkezési

vállalkozó

Nehéz szembenézni a halállal, főleg, ha rendszeresen kell azt megtenni. Az elhunytat a temetésre felkészíti, lemossa, bebalzsamozza, felöltözteti. Hosszú órákat dolgoznak, a hozzátartozóknak segítenek a végső búcsúban, a gyász feldolgozásában.

11. Úttisztító

(aki az elütött dolgokat takarítja el az útról)

Ezt az állást a legpiszkosabbnak kiáltották ki a Piszkos munkák listán. A napját azzal tölti, hogy felszedi és ártalmatlanítja az útra került bármilyen maradványt, a házi kedvencektől kezdve a vadon élő állatokig.

12. Állatkínzás

kivizsgálója

Erre a feladatra a legjobban az állatbarátok felelnek meg, de ez teszi nehézzé az állást. A munkavégzés során meg kell birkózni a bántalmazással, a halállal, olyan állatokkal, amelyeken már nem lehet segíteni, és a brutális emberekkel is „meg kell küzdeni”.

13. Bűnügyi helyszínek

takarítója

Rendet kell tenniük például a laborokban, halálesetek helyszínén. Megfelelően kell kezelniük a biológiailag veszélyes anyagokat, és meg kell birkózniuk olyan helyzetekkel, amelyekhez erős gyomor szükséges. Sőt, érzelmileg is helyén kell tudniuk kezelni a dolgokat.

14. Olajfúró

Tengeri olajfúró tornyokban kitermelik a modern életünkhöz szükséges üzemanyagot. A munkások hetekig vagy hónapokig tartózkodnak a távoli tornyokban. Hosszú munkaórákon keresztül extrém időjárási körülményekkel is számolniuk kell.

15. Gyermekvédelmi

szakember

Szomorú, hogy ez a munka hátrébb került a listán, mint az állatkínzás kivizsgálója. Nehéz, kihívást jelentő ez az állás, hiszen szembe kell nézni a szembenézhetetlen dolgokkal, például erőszakos szülőkkel, bürokráciával stb.

MiT tegyünk, ha stresszes az állásunk?

A stressztünetek leltárának összeállításával, az aktuális stressz-szint- ről tesztekkel kapott visszajelzésekkel eredményesen menedzselhetők a munkahelyi nyomás és szorongás okozta károsodások, valamint felismerhetők a stressz és a betegség összefüggései – hívja fel a figyelmet Kisházy Gergely munka- és szervezetpszichológus. Ha világosak az alapok, egyértelműek a feladatok, az életesemények nyomon követésével, különféle relaxációs technikákkal bővíthetők a stresszkezelés módszerei, akár egy megfelelően tervezett tréningprogram keretén belül is. Az emberi szervezet, vagyis a saját testünk visszajelzéseinek a felismerésével, azok megfelelő értelmezésével olyan test- és egészségtudatos életvezetési mintákat lehet kialakítani, amelyek azonnal alkalmazhatók, már másnaptól „élesben” is kipróbálhatók. E lehetőségek gyakorlati hasznát pedig a munkaadó és a munkavállaló is azonnal érezheti – mutat rá Kisházy Gergely.




amelyet épp betöltenek Koczó Ildikó MiT tegyünk, ha stresszes az állásunk? A stressztünetek leltárának összeállításával, az aktuális stressz-szint- ről tesztekkel kapott visszajelzésekkel eredményesen menedzselhetők a munkahelyi nyomás és szorongás okozta károsodások, valamint felismerhetők a stressz és a betegség összefüggései – hívja fel a figyelmet Kisházy Gergely munka- és szervezetpszichológus. Ha világosak az alapok, egyértelműek a feladatok, az életesemények nyomon követésével, különféle relaxációs technikákkal bővíthetők a stresszkezelés módszerei, akár egy megfelelően tervezett tréningprogram keretén belül is. Az emberi szervezet, vagyis a saját testünk visszajelzéseinek a felismerésével, azok megfelelő értelmezésével olyan test- és egészségtudatos életvezetési mintákat lehet kialakítani, amelyek azonnal alkalmazhatók, már másnaptól „élesben” is kipróbálhatók. E lehetőségek gyakorlati hasznát pedig a munkaadó és a munkavállaló is azonnal érezheti – mutat rá Kisházy Gergely. Okos technikák idegesség ellen Minden menedzser, sőt minden ember számára fontos, hogy megtalálja a saját stresszkezelési technikáját – mondta lapunknak Losonczi Lajos. A Montreali Egyetem óraadója, szervezetfejlesztési tanácsadó szerint ez olyan egyszerű dolog is lehet, mint az autóval való száguldozás egy kietlen helyen vagy a hosszútávfutás. Van, akit az nyugtat meg, hogy kéthavonta elvonul a világtól két-három napra, mást a vadászat vagy épp a tánctanulás. Az egyik kanadai bank felső vezetője maketteket készít, míg az egyik élelmiszer-ipari cég gazdasági vezetője ruhákat tervez kikapcsolódásként – árult el titkokat Losonczi, aki magyar példákat is sorol. Értékesítői számára ütőhangszeres versenyt szervez az egyik hazai vállalat, hogy a felgyűlt feszültséget dobverőkkel csökkentsék a munkatársak. Egy másik kereskedőcég képzőművészek segítségét kérte egy olyan tréninghez, ahol a korongozást,

a festészetet is kipróbálhatták

a kollégák, rekreációs céllal.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.