BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízezer hazai mikrovállalkozás hiányzik a világhálóról

magyarországi cégek és intézmények körében az utóbbi időszakban lelassult, illetve az elmúlt egy évben megtorpant a világhálós penetráció terjedése. A legalább egy főt foglalkoztató hazai vállalatok 78 százaléka használ valamilyen internetkapcsolatot, míg az intézményi szegmensben megközelítőleg teljes az ellátottság – állapítja meg a BellResearch piackutató elemzése.

Közelebbről szemügyre véve ugyanakkor a vállalati alapsokaságot, éles határvonal rajzolódik ki a 10 fő feletti kis-, közép- és nagyvállalatok, illetve az 1–9 fős szegmens között: míg az előbbiek körében az ellátottság az elmúlt években teljessé vált, a mikrovállalatok még mindig számottevő lemaradással küzdenek. Itt a penetrációs mutató 74 százaléknál megrekedt, ezen a körön belül több mint 50 ezer vállalkozásnál ma sincs internetkapcsolat; ezek a cégek a világháló nyújtotta lehetőségektől elesnek.

Az okok mögött egyrészt a válság hatása sejthető. A mikrovállalatok internettől való lemaradásának valódi okai azonban a szakemberek szerint sokkal inkább szemléletbeli és motivációs természetűek, és a digitális írástudással, illetve annak hiányával függnek össze. Az otthoni irodákat reprezentáló szegmens egyszemélyes-pár fős vállalkozásai számos tekintetben mutatnak lakossági mintákat, ahogy az is tipikus, hogy magáneszközöket, -előfizetéseket használnak az üzletmenetben. E vállalkozások felzárkózása alapvetően a lakossági internethasználat terjedésétől függ.

A vállalati kör „naposabbik” oldalán folytatódik a fejlődés – mutatnak rá a BellResearch kutatói. A nethozzáférések száma nő, ebben ma már egyre nagyobb szerepe van a mobil-szélessávnak. Az internetet használó vállalatok részéről érzékelhető az igény a magasabb sávszélességre és az egyre robusztusabb internetkapcsolatokra, valamint a prémium szolgáltatásokra is; a piacnak potenciális hajtóerőt a hosztolt, menedzselt szolgáltatások terjedése, kritikus jelentőségűvé válása adhat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.