BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz százalékkal olcsóbb lehet az áram szolgáltatóváltással

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-költségeiket azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek – derül ki a felmérésekből. A váltástól sokan még mindig tartanak, pedig a szolgáltatócsere – amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt – az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű.

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-számlájukat azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek – derül ki a felmérésekből. Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. legutolsó – bő száz, 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes cég körében végzett – kutatása például azt mutatta, hogy átlagosan 8 százalékos áramköltség-csökkentés érhető el, a maximum pedig akár 20 százalék is lehet.
 
A váltástól ugyanakkor sokan még mindig tartanak. Az aggodalmak egyrészt az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódnak, másrészt az ellátásbiztonsághoz. Pedig egyiktől sem kell tartani. „A szolgáltatóváltás módja nem tér el az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel, az ellátásbiztonságot pedig a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja” – mondja Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.
 
Ezzel együtt nem árt ugyanakkor, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal. Betartásuk ugyanis nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a szolgáltatóváltás folyamatát. A szolgáltatóváltásnál érdemes figyelembe venni az áramfogyasztás nagyságát és karakterisztikáját, a cég arra figyelmeztet, hogy a szerződés felmondását tértivevénnyel, postai úton küldjék el a cégek a korábbi szolgáltatónak, visszaigazolást kérve a beérkeztetésről.

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt a kis- és középvállalati kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. Az elmúlt időszakban ugyanakkor alapvető változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma. 
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.